Yeniden görülen Bakur davasının ilk duruşmasında, yönetmen Çayan Demirel hakkındaki adli kontrol şartı kaldırılırken, gazeteci Ertuğrul Mavioğlu hakkındaki tedbir ‘duruşmaya gelmemesi’ nedeniyle kaldırılmadı. Dava 22 Eylül’e ertelendi.

Bakur davası: Ertuğrul Mavioğlu’nun ‘adli kontrol’ şartı kaldırılmadı

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve yönetmen Çayan Demirel'in ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla yeniden yargılandıkları davanın ilk duruşması bugün Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

P24'ün aktardığına göre Çayan Demirel ile avukatları Meral Hanbayat ve Gül Altay'ın hazır bulunduğu duruşmaya Mavioğlu'nun avukatı Rozerin Seda Kip, SEGBİS'le katıldı.

Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses'in de hazır bulunduğu duruşmada söz alan Çayan Demirel, istinaf mahkemesinin bozma kararını yerinde bulduğunu ve önceki savunmasını tekrarladığını belirterek beraatını istedi.

Çayan Demirel'in avukatları Hanbayat ve Altay, müvekkillerinin engellilik durumunun mahkemece gözetilmesi gerektiğini belirterek Demirel'in yüzde 99 engelli raporunun bulunduğunu hatırlattılar.

Mavioğlu'nun avukatı Rozerin Seda Kip de müvekkili hakkındaki adli kontrolün kaldırılmasını talep etti ve beraat istedi.

Mahkeme heyeti Çayan Demirel'in adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi. Heyet, Demirel'in konuşma yetisinin çok zayıf olduğunun ve görme sorunu olduğunun fiziksel olarak gözlemlendiğini belirtti.

Ancak mahkeme, ‘duruşmaya gelmemiş olmasını göz önünde bulundurarak’ gazeteci Ertuğrul Mavioğlu hakkındaki adli kontrol şartının kaldırılması talebini reddetti.

Bakur davasında bir sonraki duruşma 22 Eylül 2022'de görülecek.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile yönetmen Çayan Demirel'in yönettiği, yapımcılığını Ayşe Çetinbaş'ın üstlendiği 92 dakikalık "Bir Gerilla Belgeseli: BAKUR" (Kuzey), 2015 yılında seyirciyle buluştu.

Belgesel, 34. İstanbul Film Festivali'nde yarışma dışı kategorisinde gösterilecekti. Ancak İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), belgeselin gösterimini iptal etti, gerekçe olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 11 Nisan'da gönderdiği "kayıt tescil belgesi" konusundaki uyarı yazısını gösterdi.

İptal edilen gösterim tarihinde izleyiciler, Atlas sineması önünde toplandı, daha sonra film gösterimi yerine forum yapıldı. Salondaki forumun ardından Cezayir Toplantı Salonu'nda sinemacılar ortak bir toplantı düzenledi ve "Nefesim Kesilene Kadar" ve "Homo Politicus" ekipleri boykot kararını uyguladı.

Belgeselin gösteriminden iki yıl sonra, filmin iki yönetmeni Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel ile Batman'daki film gösteriminden sorumlu Dicle Anter'e "örgüt propagandası" suçlamasıyla dava açıldı.

Batman 2. ACM, 18 Temmuz 2019'da Bakur filminin yönetmenleri Mavioğlu ve Demirel'e ayrı ayrı 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

İstinaf mahkemesi, Şubat 2022'de Mavioğlu ve Demirel'e fazla ceza verilmesi ve indirim uygulanmaması nedeniyle yerel mahkemenin kararını bozdu.