Bali’de gündem savaş
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Endonezya’nın Bali adasında düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin ilk gününe ekonomik kriz ve Ukrayna savaşı damgasını vurdu. Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo zirvenin açılışında yaptığı konuşmada liderlere Ukrayna'daki savaşı bitirme çağrısında bulunarak "Savaşın, ikinci bir soğuk savaşa dönüşmesine izin vermemeliyiz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılmadığı zirveye telekonferansla bağlanan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski liderlere savaşı bitirecek 10 öneriden oluşan "barış formülünü" sundu. Zelenski’nin önerisi şu taleplerden oluştu: Radyasyon, nükleer, enerji güvenliği, tüm mahkumların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması; BM Şartı’nın uygulanması; toprak bütünlüğü ve dünya düzeninin sağlanması; Rus birliklerinin geri çekilmesi ve çatışmaların sona erdirilmesi; adaletin iadesi; ekolojik sorunların önlenmesi; gerginliğin engellenmesi ve tarafların savaşın sona erdiğini teyit eden bir belge imzalanması.

G20 YERİNE G19

G20'yi G19 olarak adlandırarak Rusya'nın buradan dışlanması gerektiğini ima eden Zelesnki’ye destek veren İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise Ukrayna’ya her türlü desteği sağlamaya devam edeceklerini kaydetti. Yeni nesil İngiliz savaş gemilerinin inşası da dahil her şekilde desteklerini derinleştireceklerini açıkladı. Sunak, “Putin ve temsilcileri, Ukrayna'daki savaşını sona erdirene kadar masada asla meşru bir sandalyeye sahip olmayacak” dedi.

GIDA SEVKİYATI SÜRSÜN

Zirvenin gıda, enerji ve güvenlik konulu oturumunda konuşan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Ukrayna'dan yapılan tahıl ihracatının hayati önem taşıdığını belirterek tahıl anlaşmasının devam etmesi için uluslararası toplumun çabalarını desteklediklerini bildirdi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, iklim değişikliği, Covid-19 salgını, Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle dünya genelinde sekteye uğrayan gübre ve tahıl tedarikinin devam etmesi konusunda dünya liderlerine çağrıda bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD ve AB'nin tahıl anlaşması ile ilgili BM'ye yazılı vaatlerde bulunduğunu belirterek, "Bunlar uygulanırsa Rus gübre ve tahılının sevkıyatı üzerindeki engeller kaldırılacak" dedi.

Öte yandan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen G20 Zirvesi'nde Afrika Birliği'nin gruba üyeliğini desteklediklerini açıkladı. G20 ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, İngiltere, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve AB’den oluşuyor. Zirveye ülkelerin liderleri katılırken Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil ediyor.