CHP’li vekiller, Mersin Karaduvar’da polipropilen tesisinin yapılacağı alanın ‘Özel Endüstri Bölgesi’ ilan edilmesini Danıştay’a taşıdı. Bölgenin sanayi kuruluşlarıyla kuşatıldığını belirten yurttaşlar ise polipropilen tesisinin tarımı ve balıkçılığı bitireceğini vurguladı

Balık cennetinde tesise doymadılar

GÖKAY BAŞCAN

Mersin'in Akdeniz ilçesi Karaduvar Mahallesi’nde polipropilen tesisi yapılması planlanan alanın Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesini CHP’li vekiller Danıştay’a taşıdı. Yapılması planlanan polipropilen tesisinin bölgede yaşayan yurttaşların sağlığını ciddi derecede olumsuz etkileyeceğini belirten CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen, Cengiz Gökçel ve Ali Mahir Başarır, “Yer seçimi bilimsel ve teknik gerekçelerle örtüşmeyen polipropilen tesisi, bünyesinde barındıracağı ağır sanayi altyapısı itibariyle Mersin kentinde telafisi mümkün olmayan ekolojik ve ekonomik tahribatlara yol açacaktır” dedi.

Karaduvar’da CFS Petrokimya Sanayi Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan polipropilen için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilmiş ardından da Cumhurbaşkanlığı kararıyla Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmişti. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Barosu, Mersin Çevre Mühendisleri Odası ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği ÇED olumlu kararına itiraz etmişti.

BALIKÇIĞI BİTİRECEKLER

Çocukluğundan beri bölgede balıkçılık yaptığını belirten Cengiz Sayar ise “Karaduvar balıklarıyla ünlü bir bölge. Proje denize sıfır bir yerde yapılıyor. Mevcut sanayi tesisleriyle denizimiz yeterince zaten kirli. Tesis istediği kadar atıkları filtrelesin, sonuçta denize dökülecek. Bu deniz ekosistemine ve insan sağlığına zarar verecek. Bölgede sanayi tesislerin artması balıktaki kaliteyi zaten düşürdü. Sanayi tesisin çok olduğu bölgelerde su beyazlaştı. Özellikle su üstü balıklar artık, tatsız. Balıkların boyutu küçülmeye başladı. Bu tesisi de yaparlarsa balıkçığı bitirirler” diye konuştu.

YER ALTI SUYU KALMADI

Bölgede yaşayan yurttaşların çiftçilik ve balıkçılık ile geçimini sağladığını belirten Karaduvar Mahalle Muhtarı Fikret Altan ise “Mevcut kurulu sanayi tesislerinin birçok artezyen depoları bulunuyor. Yer altı suyunu bitirme noktasındalar. Çiftçiler yer altından su alamıyorlar. Bu tesisle birlikte tarım bitme noktasına gelecek. Diğer tesislerden çektiğimiz yetmiyormuş gibi, burayı endüstriyel bölge tesis ettiler. Bölgede yaşayan 250 bin civarı insan var. Bacalı bir tesis kuracaklar, zehir, lodosla birlikte köylere kadar ulaşacak” dedi.

POLİPROPİLEN NEDİR?

Polipropilen onlarca plastik türünden biri olan ve dünya plastik üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini (yaklaşık 70 milyon ton) oluşturan bir tür. Türkiye, temel üretim hammaddesi petrol olan bu ham plastikten 2017 yılında, yaklaşık 1.8 milyon ton ithal etmiş.