Balık çiftlikleriyle Sığacık’ı yok etmekte kararlılar

BirGün EGE

İzmir’de Sığacık Körfezi, balık çiftliklerinin kuşatması altında. Bölgede faaliyet yürüten Özsu Balık Üretim şirketi, kapasite arttırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Çipura, levrek, sinarit, karagöz, lahoz, granyöz, mercan balıklarının bulunduğu çiftliğin kapasite artışının onaylanması halinde çiftliğin deniz yüzey alanı 33 bin 800 metrekareden 50 bin 878 metrekareye çıkartılacak ve kafes sayısını 18 adetten 27’ye yükselecek. Kapasite artışı ise 1 milyon 220 bin TL’ye mal olması planlanıyor.


FOK BALIKLARI TEHLİKEDE

Proje alanına en yakın yerleşim alanı kuş uçuşu 4 bin 819 metre mesafede olan Demircili köyü yer alıyor. Proje alanına yakın bölge birinci ve ikinci derece doğal sit alanları bulunuyor. Ayrıca tesislerin kurulması istenen bölge; Akdeniz foklarının yaşam alanları arasında yer alan proje alanı Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi uyarınca korunması gereken alanlar arasında da yer alıyor. Tüm bunlara rağmen bölgede; Özsu şirketine ait 3 balık çiftliği, Maviden Su Ürünleri şirketi, Gümüşdoğa Su Ürünleri şirketi ve Başaranlar Su Ürünleri Yetiştiriciliği şirketi faaliyet gösteriyor.

6 KEZ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan bölgede Başaranlar Su Ürünleri tarafından var olan orkinos çiftliğini genişletmek için yıllardır denemedik yol bırakmadı. Söz konusu çiftlik için verilen ÇED olumlu kararları ise bugüne kadar tam beş kez iptal edilirken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şirkete 28 Mayıs 2021 tarihinde yeniden ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. Bölge halkının karara itirazı sonrası İzmir 1. İdare Mahkemesi kararınca bir kez daha iptal edildi.