Türkiye’de avcılık yoluyla elde edilen su ürünü 5 yılda yüzde 38 azaldı. 8 bin kilometre sahil şeridine sahip Türkiye kişi başına balık tüketiminde Avrupa ve dünya ortalamasının oldukça altında kaldı

Balık tüketmiyoruz ama denizlerimizi kurutuyoruz


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de kişi başına düşen balık tüketiminin dünya ortalamasının altında kalmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Bayraktar, kişi başına balık tüketiminin Avrupa’da 25, dünyada ise 19 kilogramken Türkiye’de bu oranın sadece 8 kilogram olduğunu vurgulayarak "Tüketimin artırılması için tedbirlerin alınması gerekmektedir" dedi.


5 yılda yüzde 38 azaldı

Denizlerde av yasağının bugün sona erdiğini hatırlatan Bayraktar üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip olduğunu belirtti. Türkiye’de büyük su ürünleri potansiyeli bulunduğunu söyleyen Bayraktar var olan potansiyelin tam olarak değerlendirilemediğini söyledi. Bayraktar su ürünleri avcılığının son yıllarda önemli ölçüde azaldığını ifade etti. Avcılık yoluyla elde edilen su ürünü oranının 5 yılda yüzde 38 azaldığı vurgulayan Bayraktar şöyle dedi: “Sektörün geleceği için sürdürülebilir avcılığı sağlamamız şarttır. Bu amaçla stokları koruyucu ve geliştirici yönde gerekli çalışmaların ve araştırmaların yapılması ve koruma kontrol çalışmalarının arttırılmasına öncelik verilmesi gerekmektedir."

Altyapı yetersiz

Avcılıktaki sorunun kıyı avcılığına dayanması olduğunun altını çizen Bayraktar, "Kıyılar aşırı av baskısı altındadır. Yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığı yeterince yapılamamaktadır. Oysa balıkçılığımızın geleceği açık denizlerdedir. Kıyılarımızda av baskısı sona erdirilmeli, açık deniz balıkçılığı desteklenmelidir. Sürdürülebilir su ürünleri üretimi ülkemizde ana politika olmalı ve bu politika çerçevesinde gerekli stratejiler ile kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları ve hedefler belirlenmelidir. Kaynakların rasyonel kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurularak, eğitimler yapılmalı ve Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidir. Su ürünleri sektöründe örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir. Balıkçılıkta arz-talep dengesi oluşturularak, sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması gereklidir" dedi.

Bayraktar, ülkedeki kişi başına düşen su ürünleri tüketiminin2 dünya ortalamasının altında olduğunu vurgulayarak, "Tüketimin artırılması için tedbirlerin alınması gerekmektedir. Balık tüketimi teşvik edilmelidir. Balıkçılık sektöründeki ürünlere yönelik dondurma, tuzlama, konserve ve paketleme ünitesi içeren işleme tesislerinin kurulması ekonomik anlamda sektöre katkı sağlayacaktır" dedi.

***

Marmara’da balık bitebilir
Denizlerde av yasağı yarın sona eriyor. Yapılan tahminlere göre bu yıl palamut biraz azalacak, buna karşın hamsi, istavrit ve lüfer bol olacak. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkan Vekili Ahmet Tuncay Sagun, av yasaklarının balık popülasyonun korunması için çok faydalı bir uygulama olduğunu anlatarak, ancak balıkların en çok ışıktan korktuğunu, İstanbul Boğazı üzerindeki köprülerden yayılan ışıklar nedeniyle de Marmara’nın balıksız kalabileceği uyarısını yaptı.