Seferihisar Sığacık’ta Kolin’in işlettiği Teos Yat Limanı’nın kapasite artışı yapılmak istenmesine karşı balıkçılar tepki göstermek için eylem yaptı. Balıkçılar, “Sığacık Körfezi bizim geleceğimizdir” dedi.

Balıkçılardan Kolin’e tepki: "Sığacık Körfezi geleceğimiz"
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi’nde beşli çeteden Kolin’in bünyesindeki TEOS Marina İşletme ve Ticaret Anonim şirketinin işlettiği Teos Yat Limanı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ‘kapasite artışı’ istemesine bölge halkının tepkileri devam ediyor.

Bölgedeki balıkçılar, projeye tepki göstermek için Sığacık Körfezi’nde teknelerini denize çıkararak eylem yaptı. Eyleme, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin başta olmak üzere çok sayıda yurttaş destek verdi. Bölgenin deniz dolgusu ve tarihi yapısının bozulacağını söyleyen balıkçılar, projenin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

Balıkçı İrfan Kozan, projeyle birlikte bölgenin yok olacağını söyleyerek, “Sığacık Koyu, Ege’de ender bulunan koylardan birisi. 400 yat kapasiteli marina olmasına rağmen, tüm limanı kaplayacak şekilde ikinci bir marina yapmak istiyorlar. Marinalar yapılırken arıtmalar olur, dolgular olur bunları da yapmıyorlar, ucuza mal etmek istiyorlar. Balıkçılara ise yıllardır liman yapmıyorlar… Yatların gider pislikleri direkt olarak denize akıtılıyor, deniz kirleniyor. İzmir depreminden sonra yaşanan tsunamiden sonra bütün pisliği gördük. Bu tür koylar balık yumurtaları ve balık yavruları yetiştirme alanıdır, haliyle marinalar doğal ortamı da yok ediyor” diye konuştu.

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

'GELECEĞİMİZİ YOK ETMEYİN'

Kozan sözlerine şunları ekledi: “Bu proje Sığacık’ta büyük facialara yol açabilir. Asla gerçekleşmesini istemiyoruz. Bu uğurda bir çevre mücadelesi başlattık. Kıyılarımıza artık kıymayın. Sığacık Körfezi bizim geleceğimizdir. Geleceğimizi yok etmeyin.”

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise, “Gelecek nesillere talan edilmemiş bir doğa ve ekosistemi bozulmamış bir deniz bırakacağız. Kolin Holding’e sesleniyorum; bu koy balıkçının, esnafın, Sığacıklıların. Bu denizler bizim” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

NE OLMUŞTU?

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık Mahallesi’nde beşli çeteden Kolin’in bünyesindeki TEOS Marina İşletme ve Ticaret Anonim şirketinin işlettiği Teos Yat Limanı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 30 Haziran tarihinde ‘kapasite artışı’ projesi için başvurdu. Hâlihazırda 560 yat kapasitesi bulunan marinaya kapasite artırımı ile birlikte 500 yatlık bir marina daha yapılması planlanıyor. Projeyle birlikte deniz dolgusu yapılması planlanırken 18 bin metrekarelik kara 75 bin metrekarelik ise denizalanı kullanılacak. Proje dosyasına göre, deniz dolgu alanıyla birlikte körfez kısmen kapalı bir göle dönüştürülecek. Akıntının azalması ile zaten durgun olan denizde kirlilik daha da büyüyecek. Deniz dolgusuyla da Sığacık’ın doğal yapısı tahrip edilecek. Proje için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında 26 Temmuz tarihinde yapılmak istenen halkın katılım toplantısı, bölge halkın protestoları sonucu iptal edildi.