Balıkesir’de depreme dayanıksız olduğu için yıkılan 51 okulun yenilenme çalışmaları tamamlanamadı. Başka okullara gönderilen öğrenciler ise yüz yüze eğitimin başlamasıyla beraber mağdur oldu.

Balıkesirli öğrenciler bakanlık mağduru

Berkay SAĞOL

Birinci derece deprem kuşağı üzerinde yer alan Balıkesir’de, il genelinde depreme karşı risk taşıyan bulunduğu 51 okul için yıkım kararı alındı. Bu 51 okulda eğitime ara verilirken, öğrenciler başka okullara taşındı. Okulların yıkım ve yenileme çalışmaları uzaktan eğitim sürecinde tamamlanamadığı için, öğrenciler mağdur oldu.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, öğrencilerin nakledildiği okulların fiziki yetersizliğine dikkat çekerek, “Okulları depreme dayanıklı hale getirmeye çalışıyorlardı. Okullar kapalıyken işi yetiştiremediler. Okullar açıldı, başka okuldaki sınıflarla birleştirildi. Covid-19 salgını sürerken, sınıflardaki öğrenci kapasitesi arttı. Öğrenciler ve veliler Milli Eğitim Bakanlığı’nın mağduru oldu” dedi.

Çocukların sağlığının tehlikeye atıldığını vurgulayan Aytekin, “Bir yandan pandemi sürerken, bir yandan gevşetilen tedbirler ve bir yandan da idarenin basiretsiz, öngörüsüz girişimleri sonucu birleştirilen okullarda hareketlilik arttı. Bir yandan sosyal mesafeye uyalım çağrıları yapılırken, bir yandan okullara ek öğrenci yükü geldi. Yalnızca Balıkesir merkezde 60 sınıf karantinaya alındı. İl genelinde pandemiye karşı verilen mücadele sekteye uğratıldı. Şimdi ise çocuklarımızı tehdit ediyor. Okullarda personel sayısı yetersiz. Hijyen konusunda denetimlerle ilgili sıklıkla bizlere şikâyetler geliyor. Taşımalı eğitimin yapıldığı kırsal mahalle ve ilçelerimizde ise hiçbir tedbir yok” diye konuştu.

'YİNE YANDAŞ VAKIFLARI İHYA EDECEKLER'

Türkiye Maarif Vakfı’nın bütçesindeki artışa dikkat çeken Aytekin, şunları söyledi:

“Balıkesir’de durum böyleyken, çocuklarımız yaşam mücadelesi içerisinde okumaya çalışırken Ankara’da ilginç şeyler olmaktadır. Çocuklara temel eğitim vermekle görevli olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde oransal azalışlar görülürken, AKP’nin yarattığı yandaş vakıf olan Türkiye Maarif Vakfı’nın bütçesi ise bir yılda yüzde 285,4 artmış ve 486 milyon TL olan bütçesi 1 milyar 389 milyon TL’ye çıkmıştır. Türkiye Maarif Vakfı, paralel Milli Eğitim Bakanlığı gibi çalışmaktadır. ‘FETÖ’nün okullarını devralması için kurulan bu yapı, AKP’nin yandaş besleme vakfıdır. 323 eğitim kurumu açıp 207’si yurtiçinde 6708’i ise yurtdışında toplam 6915 personelinin devletin bütçesini yani halkın cebini sömürdüğünü görüyoruz.“

Fotoğraf: Arşiv (AA)