Balıklar ölürken yol derdine düşmek…

Erol Kesici* - Yrd. Doç. Dr.

Isparta’nın doğasıyla ön plana çıkan ilçesi Eğirdir’imizin gündeminde yer alan Kovada Kanal’ı son günlerde büyük bir kirlilikle savaşıyor. Kirlilik sonucu kanalda çok sayıda balık ölümleri de yaşandı. İdareciler ise kirlilikle mücadele etmek yerine “Kovada Kanalı yolunun genişletilmesi” açıklamalarında bulundu. Kirlenen suyla tarım yapılan bölgede kirlilik daha da artabilir.

Kovada Kanalı; milyonlarca yıl önce var olan Kovada Göl’ünün beslenmesi için Eğirdir Gölü’nden su taşıyan doğal, tarihsel, ekolojik bir kanal. Bunun yanı sıra, çevresinde yer alan on binlerce dönüm tarım alanına su vererek bereket sağlıyor.

Tüm bu güzellik artık git gide bir kirliliğe dönüşüyor. Sebebi ise açık… Kanal boyunca bulunan soğuk hava depoları, meyve suyu fabrikaları, buna benzer diğer sanayi tesisleri, buraların atıkları, evsel atıklar… Kirlilikte gelinen nokta ise sudaki canlıların ölümü…

Tam bu üzücü durum yaşanırken yöredeki yöneticilerin adeta bu durumu görmezden gelip bir araya geldikleri toplantıda kanaldaki kirlilik yerine, yol yapımını gündeme getirmeleri akıl alır gibi değil.

Kovada Kanalı’nın bulunduğu yol, daha önceki yıllarda zaman zaman genişletilmiş, en çok kazalara neden olan virajlı kısımlara kanala araçların gitmemesi için bariyerler konulmuş ve sayısızca asfaltlama yapılmıştır.

Yol yapımına gerekçe olarak, “trafik kazaları” uyarısı öne sürülmektedir. Elbette iyi yol yapılması ve rahat ulaşım en güzel olanıdır. Fakat ovanın özellikleri göz önüne alınmadan yapılan bu çalışmalar beyhudedir. Çünkü burası “koruma altındaki tarım sahasıdır” ve ayrıca meskun mahaldir. Yani buralarda yolun ne şekilde olacağı, araçların buralarda kaç kilometre hızla gideceği, yasalarla belirlenmiştir. Yolun daralmasında ve kaza nedenlerin biri de yılarca kat kat olan ve neredeyse artık 1 metre yüksekliğe ulaşan asfalttır. Bu bilinçsiz asfaltlama sonucunda da yol yükselmiş ve daralmıştır.

Bugün, yol kenarındaki bahçelere ulaşmak için merdiven ve basamaklara ihtiyaç duyulmaktadır.

Yol konusu sosyal medyada da tartışmaya açıldı. Muhtarlarımızın balık ölümlerinden çok yolla ilgilenmeleri tepki çekti.

Bu tepkilere “Eğirdir Hakkında Her şey” adındaki sosyal medya grubunda tahammülsüzlük edildi ve yorumlar engellendi.

Bu yapılırken bölge halkının tarımla geçim sağlayacak olması göz ardı edildi.

Bu doğa hepimizin. Yasaklar ve engellemeler bizleri bir yer götürmeyecektir. Memleketimizin doğal ve kültürel varlıklarımızın yanı sıra yöremizin sosyo-ekonomik yapısına da zarar veren kanaldaki kirlilik önceliğimiz olmalı, bunun içinde bir araya gelmeliyiz. Deve kuşu misali başımızı kuma sokarak, sorunları görmezden gelirsek, önce nefsimize, sonra da neslimize yazık ederiz. Hastalığımızın teşhisi budur, ister tedavi olmak için gerekeni yapalım, isterseniz “felaketleri yaşamaya” bekleyelim, tercih size ait değil!

* Doğa Ve Sürdürülebilirlik Derneği Bilim Danışmanı ve Eğirdir Isparta Temsilcisi