‘39 bin kişi istihdam edeceğim’ vaadiyle kamu bankalarından 4,8 milyar TL kredi alan patronlar, kredileri amacına uygun kullanmadı. Sadece 10 bin kişiyi işe başlattı. ‘İşe devam kredisi’ alanlar 11 bin kişiyi kovdu.

Ballı krediler patrona yaradı

NURCAN GÖKDEMİR

İktidarın sürekli koruma önlemleri aldığı, kayıplarını karşılamak için yeni olanaklar yarattığı işverenler kamu bankalarından “Yeni istihdam ve istihdamı koruma” vaadiyle aldıkları kredileri de amacına uygun kullanmadı.

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde istihdamı teşvik gerekçesiyle kamu bankalarından 2 yıla varan anapara ödemesiz, 5 yıla kadar vadeli, uygun koşullarda, düşük maliyetli ve uzun vadeli işletme kredisi kullandırıldı.

Sayıştay’ın Vakıfbank’ta yaptığı denetimlerde bu kredilerden 5 milyar TL’ye yakın bölümünün amacına uygun kullanılmadığı ortaya çıktı. İstihdamlarını finanse etmeleri için üç kamu bankasından “İmalat, hizmet, konut inşaatı ve yurt dışı konut projeleri ve müteahhitlik hizmetleri” olmak üzere 2019-2020 yılları arasında bir yıl süreyle dört alanda kredi kullandırıldı.

Yapılan tespitler şöyle sıralandı:

►Banka tarafından istihdama destek sağlamak amacıyla çıkarılan; düşük faiz, ödemesiz dönem gibi avantajlar sağlayan kredi paketi yürürlükte olduğu süre içerisinde 6 bin müşterinin kullandığı toplam kredi 13,2 milyar TL’yi buldu.

►39 bin 934 kişiyi istihdam edeceği vaadiyle kredi alanlar sadece 10 bin 715 kişiyi işe başlattı.

►Taahhüdün yüzde 73’ünün yerine getirilmemesi üzerine Vakıfbank, bu kişilere toplam 33 milyon 241 bin TL ceza kesti. Ancak bu ceza da uygulanmadı.

İŞE DEVAM KREDİSİNDE AYNI TABLO

Pandemi nedeniyle 30 Mart 2020’de üç kamu bankası tarafından kullandırılan İşe Devam Destek Kredisi’nde de amaca aykırı kullanımlar yaşandı.

Bu amaçla 53 bin 414 müşteriye toplam 44,5 milyar TL kredi kullandırıldı. 10 milyon TL ve üzeri kredi kullanan 419 müşterinin kredilerinin incelenmesi sonucunda şu tespitlerde bulunuldu:

►Şubat 2020 döneminde 26 firmaya hiçbir kontrol yapılmadı.

►Kontrol edilen 120 firmada 11 bin 489 istihdam kaybı yaşandı.

►Bir müşterinin de krediyi başka banka kredi ödemesi için kullandı.

balli-krediler-patrona-yaradi-965017-1.