Balyozlu tahliye

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Saraçoğlu Mahallesi’nde zorla tahliye işlemi yapmak isteyen polis ekipleri, evlerin kapılarını balyozla parçaladı

Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olarak bilinen, tarihi ve mimarisi ile kültür mirası kapsamında olan birinci derece sit alanı ilan edilen Ankara Saraçoğlu Mahallesi’nde dün sabah yine tahliye skandalı yaşandı. Mahalle sakinlerinden Oğuzhan Özalp’in evine sabah saatlerinde balyozla girmeye çalışan polis ekipleri, birinci derece sit olan kültür mirası evin kapısını parçaladı. Bina sakinlerine tebligatta bulunmadan tahliye işlemini uygulamaya çalışan polis ekipleri, emri Çankaya Kaymakamlığı’ndan aldıklarını belirtti.

Yetkili kaçtı
Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şube yetkililerin olay yerine gelmesinin ardından tahliyeye nezaret eden kaymakamlık yetkilisi olay yerinden ayrılmaya çalıştı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın soruları üzerine kaymakamlık yetkilisi, mahalle sakinleri ve polis ekiplerinin arasından kaçarcasına uzaklaştı.

‘Çivi çakılamazken…’
Evlere balyozla girilme girişimini eleştiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, “Buraya izin alınmadan tek bir çivi bile çakılamazken, bunlar kapıları baltayla parçaladılar. Dikkat edilmesi gereken durum şu: Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı getirmeden tahliye işlemini durdurdular. Çünkü bu kapıyı kırarak ne kadar büyük bir hata yaptıklarını anladılar. Yargıya başvuracağız, hepsinin maaşı tek tek bu kapıya gidecek” ifadelerini kullandı.