Banaz Çayı da atık tehdidi altında

BERKAY SAĞOL

Uşak halkı yıllardır Dokuz Sele Çayı’ndaki ve Ulubey Deresi’ndeki kirliliğe karşı mücadele veriyor. Bölgede temiz olarak kalan tek dere Banaz Çayı da bir süredir çevresel atıklarla kirletiliyor. Banaz Çayı’nın kirlenmesine, Sivaslı ve Karahallı ilçelerinin kanalizasyon atıkları, bölgede bulunan mermer ocağı, Banaz’da bulunan mezbaha ile balık çiftliğinin sebep olduğu belirtildi. Banaz Çayı’nın kirlenmesi aynı zamanda Ege Bölgesi’nin önemli bir bölgesini oluşturan Menderes Havzası’nı da etkiliyor.

Banaz Çayı’nın Murat Dağı’ndan doğduğunu ve bölgedeki tek temiz su kaynağı olduğunu söyleyen eski Avgan Belediye Başkanı Mümin Bayar, “Banaz Çayı bu bölge için çok kıymetli. Banaz Çayı’nı yıllardır kirletmeye çalışıyorlar, çayın üzerinde hep bir baskı var. Biz buradaki STK’lerle beraber yıllardır mücadele veriyoruz. Bu mücadelemize rağmen hâlâ Banaz Çayı’nı kirletmeye devam ediyorlar” diye konuştu.

“YETERLİ ÖNLEM ALINMIYOR”

Konuyla ilgili Sivaslı Kaymakamlığına dilekçe veren Bayar, dilekçesinde ise, “1 Haziran 2020 tarihinde Yayalar köprüsü civarından Banaz Çayı’na hayvan pisliği ve atık bırakılmıştır. Bu atıklar sonucunda arazi sahipleri zarar görmüş ve çayın içindeki canlılar ölmüştür. Banaz Çayı’na zarar veren ve atıklarını bırakan kişi ve kurumların tespit edilmesini talep ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Doğal Üretim Çevre ve Dayanışma Derneği (ÇEDAY) Başkanı Arslan Civan ise Banaz Çayı’ndaki kirliliğin Ege Bölgesi’ndeki bütün Menderes Havzasını etkilediğini vurgulayarak, “Kurumlar duyarsız kalıyor ve yeterli önlem almıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de yeterli denetimleri yapmıyor. 4 yıl önce de ilk kirlilik başladığında çeşitli sözler verildi ancak hiçbir hala tutulmadı” dedi.