Banaz Çayı’nda  çevre katliamı: Boş vaatlere karnımız tok!

Salih KILINÇ

Uşak halkı yıllardır Dokuz Sele Çayı’ndaki ve Ulubey Deresi’ndeki kirliliğe karşı mücadele veriyor. Bölgede temiz olarak kalan tek dere Banaz Çayı da bir süredir çevresel atıklarla kirletiliyor. Çayda yaşanan kirlilik yaşam savunucularının tepkisine yol açtı.

Ulubey Doğal Üretim Çevre ve Dayanışma Derneği (ÇEDAY) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Civan, Avgan Dereleri Koruma ve Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Özbek ve Uşak Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, öğleden sonra Atatürk Anıtı önünde bir basın açıklaması yaptı. Dereleri Koruma ve Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Özbek, “Derelerimizi katledenlerin başında; Uşak Belediyesi, Banaz, Sivas’ın Ulubey ve Karahallı belediyeleri gelmekte. Bir diğer suçlular da denetim görevini yapmayan Uşak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüdür. Gerekli cezai yaptırımları uygulamayan Uşak İl Jandarma Komutanlığıdır. Bu dereler hepimizin insanlığın ortak değerleridir. Kirletilmesine göz yummayacağız” dedi.

KİRLİLİK SON BULSUN

Önlem alınmazsa, telafi edilmez bir tahribatla karşı karşıya olunduğunu dile getiren ÇEDAY Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Civan ise şöyle konuştu: “3 yıl önce gerekli tedbirlerin alınacağı, kirletenlerin ağır cezalara çarptırılacağı sözünü almıştık. Banaz Çayı günden güne önüne geçilmez bir şekilde kirlenmekte. Sistematik bir çevre katliamından bahsediyoruz. Temiz, dengeli, yaşanabilinir bir çevrede yaşamak anayasal bir hak.”
Civan, kirliliğin nedeni olarak gözünü kâr hırsı bürümüş patronlar olduğuna işaret ederek “Boş vaatlere ve boş sözlere karnımız tok” dedi.