Baneva ateş ediyor!

BURAK ABATAY

Bu yıl merakla beklediğim ettiğim etkinliklerinden bir tanesi Red Bull Music Festival Istanbul. Birçok farklı konseptte üst üste festival deneyimi yaşayacağız. Bu konseptlerden bir tanesi de “Kan Kardeşler” Night. Rap müzik için güzel bir gece olacağı kesin. Çünkü Ceza, Kabus Kerim ve Erci-E’yi aynı sahnede izleyeceğiz. Ardından Defkhan, 90 BPM ve Baneva gibi isimler sahnede olacak. İlk kez sahnede izleyeceklerim arasında Kabus Kerim, Erci-E ve Defkhan gibi isimlerle beraber Baneva da var. Baneva’yı özellikle merak ediyorum çünkü, 19 yaşında adından bu kadar bahsettirmesi tesadüf değil. İhtiyacım Var şarkısıyla tanıdığım bir rapçi Baneva. Yok, Kabullen Artık ve İstiyorum teklilerini de ardı ardına yayımladı. Ve son olarak da dün ‘Peşindeyim’ şarkısı geldi. Tabiri caizse ateş ediyor. Trap’i hiç sevmesem de, Baneva sayesinde rapin bu tarzına sempatim gün gün artıyor. Flex’i (çok seri bir şekilde söz söyleme) bu kadar güçlü bir rapçinin her şarkısında yeni şeyler denemesi harikulade.

Eski okul özlemi giderilir: S.M.E.K ve Savaş

‘Classical Beats’ albümüyle tanıdığım Smek Deces, uzun bir aranın ardından geri döndü. S.M.E.K, son olarak Abluka Alarm grubundan bildiğimiz Savaş Tancuay ile bir şarkıya imza attı. Deadly Habits Music / Below System etiketiyle yayımlanan ‘Kavgalar’ isimli şarkı, yakın zamanda gelmesi beklenen bir EP’nin de habercisi aynı zamanda. Rap müziğin farklı bir yere gittiği bugünlerde eski okulu özlediğim zaman hâlâ Abluka Alarm açıp dinlerdim. O yüzden Savaş’ın sesini yeniden duymak çok güzel oldu. Üstelik böyle bir altyapıyı da dinlemek büyük keyif! Savaş’ın sistem karşıtı sözlerinin devamında gelen gitar solosu, öyle lezzetli olmuş ki! “Bir beatmaker ile bir yorumcunun beraber çalışması en iyi böyle olur!” diyor insan. Üstelik eski okulun güzel sound’u ile!

Sesi açın, Can Oflaz dinleyeceğiz

Yaz geliyor, havalar sıcak, deniz, kum, güneş, perdesi kapanmış odalar, vantilatörler, limonatalar… Ne dinleyeceğiz? Pop bazen böyle durumlarda hayat kurtarıyor. Ama Demet Akalın gibi bir poptan bahsetmiyorum. Ne peki? Mesela Can Oflaz gibi. 90’lar pop müziğine duyduğunuz sempati ve samimiyet bir şekilde yeniden doğuyor Can Oflaz müziğinde. Loop tekniğiyle birbiri ardına YouTube’a yüklediği cover şarkılarla kendinden bahsettiren, Fikrimin İnce Gülü ile milyonlar dinlenen Oflaz, ‘Aşk Mı Meşk Mi’ isimli teklisini Sony Music etiketiyle yayımladı. Oya Bora’nın o güzel şarkıları gibi bir havayı aksettiren Oflaz’ın sesini ilerleyen zamanlarda daha sık duyacağız. Hâlâ dinlemediyseniz, iyisi mi bu iki şarkıya ek olarak Vay, Uçurtma gibi şarkıların yorumlarını dinleyerek başlayın. Sesi de biraz açın.