KHK’lilerin bankacılık hizmetlerinden faydalanamadığını belirten HDP’li Gergerlioğlu, “İnsanlar hesap açamadığı için zor bela bulduğu işten çıkmak zorunda kalıyor” dedi

Bankalarda hesap açamıyorlar: KHK’liler işsizliğe mahkûm

HABER MERKEZİ

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kamu görevinden ihraç edilenlerin ‘yasaklı TC’, ‘yasaklı kişi’ gerekçesiyle bankacılık hizmetlerinden yararlanmamasına tepkiler sürüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, son dönemlere gündeme gelen bir konu olduğunu ancak uygulamanın yeni olmadığını belirtti. İhraç edilme sürecinin en başından beri bu haksızlığın yaşandığını belirten Gergerlioğlu “İhraç edilen insanlar açısından bankada hesap açtıramamak en son sıradaydı. Çünkü insanlar işlerini, ekmeklerini kaybetmiş. İş bulamıyorlar, ‘terörist’ olarak damgalanmış” diye konuştu.

BANKALAR RİSK ALMAK İSTEMİYOR

Devlet kurumlarına KHK’lilerin isimlerinin gittiğini söyleyen Gergerlioğlu “KHK’li bir kişi bir yere iş başvurusunda bulunduğunda, engellemeler ile karşılaşıyor. İhraç edildiği için ilk dakikada kaybediyor. Bankalarda da ‘yasaklı TC’ olarak damgalanmış insanlar. Ve işlemleri blokaj altına alınıyor. Eğer KHK ile ihraç edilmişseniz her yerde bu çıkıyor. İhraç edilmemiş ve hakkında OHAL soruşturması yapılmışsa da yine hakkındaki bütün işlemler iptal ediliyor. KHK’li hakkında mahkeme tedbir kararını kaldırmışsa bile banka yine bu muameleyi devam ettiriyor. Ya mahkeme KHK’li hakkında tedbir olmadığına dair kararı göndermiyor bankaya ya da bu karara rağmen banka risk almak istemiyor. KHK’liyseniz kimse sizin işlemlerinize bulaşmak istemiyor” ifadelerini kullandı.

Sadece bankaların değil, sigorta şirketlerinin de bu tür muameleler yaptıklarını belirten Gergerlioğlu, KHK’lilerin yaşadıkları hak ihlallerine dair günde en az 100 başvuru aldığını belirtti. Gergerlioğlu, “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri kendilerinin yasal zırha kavuşturulmasını istedi. Emekliliği dolmuş kişileri uyduruk gerekçelerle emekli etmiyor. Bu kişiler hakkında dava açmak lazım. Ama SGK yetkililerinin isteğiyle bir kanun getirildi. SGK yetkilileri 31 Ekim 2019’a kadar yaptıkları tüm işlemlerden muaf tutuldular, bu kanunla. Her türlü hukuksuzluğu yapıyorlar sonra devlet eliyle yasal bir zırha kavuşturuluyorlar. İnsanlar hesap açamadığı için zor bela bulduğu işten çıkmak zorunda kalıyor. Çünkü patronlar elden ödeme yapmıyor” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.