Sanatçı Banksy, ABD’de siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürülmesini Instagram’da paylaştığı resimle protesto etti. Banksy, " Bu beyaz sorunu çözülmezse, birinin yukarı çıkıp kapıyı tekmelemesi lazım” diye yazdı

Banksy'den 'George Floyd' protestosu

Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy,ABD’de George Floyd’un ırkçı polis tarafından katledilmesini sosyal paylaşım sitesi Instagram’da paylaştığı resimle protesto etti.

Banksy, bir mumun ABD bayrağını yaktığını gösteren resmini sosyal medyada paylaşarak, “Sistem, renkli insanları başarısız kılıyor. Beyaz sistem, alt kattakilerin dairesinin su basmasına neden olan kırık bir boru gibi. Bu beyaz sorunu çözülmezse, birinin yukarı çıkıp kapıyı tekmelemesi lazım” dedi.

SALGIN TEMALI GRAFİTİ

İngiliz sanatçı son olarak, Southampton Üniversite Hastanesi'nin bir koridoruna 'Çığır Açan' adını verdiği koronavirüs salgını temalı resmiyle ortaya çıkmıştı. Resimde bir çocuk, Batman ve Spider-Man oyuncaklarını çöpe atmış, süper kahraman görünümlü hemşire oyuncağıyla oynarken görülüyor.

Banksy, resim armağan ettiği hastane çalışanlarına teşekkür etmeyi de ihmal etmemiş ve şu sözleri yazmıştı: "Yaptığınız her şey için teşekkürler. Umarım bu resim siyah beyaz olmasına rağmen mekanı biraz olsun renklendirir."

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Minneapolis kentinde, 25 Mayıs akşamı George Floyd isimli 46 yaşındaki siyah Amerikalı, polis tarafından gözaltına alınırken öldürüldü.

Yoldan geçenlerin çektiği ve sosyal medyada paylaşılan videolara göre, 20 dolar değerinde bir sahtecilik şüphesiyle gözaltına alınmak istenirken Floyd, beyaz polisin dizini ensesine basması sonucu nefesi kesilerek hareketsiz kaldı.

Floyd’un, dakikalarca "Lüften, nefes alamıyorum, lütfen!" şeklinde yalvarmasına, etraftakilerin uyarı ve tepkilerine rağmen polisin acil sağlık ekipleri gelene kadar pozisyonunu değiştirmediği görüldü.

Beyaz polisin yaklaşık 9 dakika boyunca ensesine basarak beklediği Floyd’un ambulansla kaldırıldığı hastanede kısa bir süre sonra hayatını kaybettiği açıklandı.

Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybettiği görüntüler ertesi gün sosyal medyada yayıldıkça büyük tepki topladı. Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, olay nedeniyle siyah toplumundan özür diledi ve "Amerika’da siyah olmanın cezası, ölüm olmamalı" dedi.

Floyd’un kameralar önünde boynuna basılarak ölümüne neden olan polislere yönelik infial ise gittikçe büyüdü. Ülkede siyahlara yönelik orantısız polis şiddeti ve ırkçılık tartışmalarının fitili ateşlendi.