Baraj havzasına yapılaşma izni

Aycan KARADAĞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 7 Temmuz ‘da onaylanan İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile Menderes ilçesinde bulunan Tahtalı Barajı’nın içerisinde bulunduğu 96 hektarlık ‘tarım alanı’nı, ‘kentsel gelişme alanı’ olarak belirlediği ortaya çıktı. Kuraklığın günden güne yakıcı olduğu bir dönemde İzmir’in su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Tahtalı Barajının koruma sınırları içerisindeki tarım alanlarının yapılaşmaya açılması tepkiyle karşılandı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğine ilişkin hazırladığı değerlendirme raporunda, planın bölgede geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olacağı belirtildi.

Raporda, “İzmir kentinin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla gerçekleştirilen Tahtalı Barajı’nın koruma sınırları içerisinde konut ve konut alanlarına hizmet edecek kullanımlar, sanayi ve depolama gibi kullanım kararlarının belirlenmesi sonucunda oluşacak evsel, endüstriyel, tarımsal ve her türlü hayvancılık faaliyetinden kaynaklanan atıklar söz konusu havza üzerinde geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olacak. Toplum sağlığını tehlikeye atacağı, söz konusu kararın İZSU Genel Müdürlüğü Su Havzaları Koruma Yönetmeliğinin 3.maddesinin 3/b fıkrasında yer alan ‘Yerleşik alan sınırları İZSU'nun görüşü alınarak belirlenir. Koruma alanlarında yerleşik alan sınırları gelişme alanı bırakılmaksızın tespit edilir. Bu sınırlar değiştirilemez ve yeni yerleşim alanları teşkil edilemez’ şeklindeki hükme açıkça aykırıdır” ifadelerine yer verildi.

İzmir’de pandeminin başladığı mart ayından bu yana su tüketimindeki artış ciddi boyutlara ulaştı. Bu yıl yağışların da az olmasıyla beraber, İzmir’e içme suyu sağlayan Tahtalı Barajı’nda su seviyesinde her geçen yıl düşme yaşanıyor. İZSU’nun resmi internet sitesindeki verilere göre; Tahtalı Barajı’nda 11 Aralık itibariyle aktif doluluk oranı yüzde 34,83 olarak açıklandı. Geçtiğimiz yıl bu dönemde aktif doluluk oranı ise yüzde 64,59 olarak ölçülmüştü.