Baraj inşaatı mağdur ediyor: "Taşınma ertelenmeli"
Yeni yerleşim yerinin tepeden görüntüsü. (Fotoğraf: AA)

Sibel BAHÇETEPE

Artvin'in Çoruh Nehri üzerine inşa edilen ve ilçe merkezi ile köyleri sular altında bırakacak olan Yusufeli Barajı inşaatı sürerken, bölgedeki kamu kurumlarının taşınmasına da başlandı. Bölge halkı, taşınmanın eksiklerle başladığını ve şov amaçlı olduğunu savunarak “Yusufeli’nde tarihi yok ettiler, tarihin yok edilişine tanıklık eden insanları da yok saydılar. Ama ‘Biz böyle büyük bir proje yaptık, kurumları taşıyoruz’ diye şov yapıyorlar. En az bin tane hane nereye çıkacağı konusunda bir bilgi sahibi değil, taşınma bir yıl ertelenmeli” dedi.

Türkiye sınırlarında 410 kilometrelik uzunluğa sahip, Kuzeydoğu Anadolu'nun en büyük nehirlerinden Çoruh'un üzerine projelendirilen Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı’nın (HES) temeli 26 Şubat 2013'te atıldı. 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek barajı olan olan Yusufeli Barajı'nın gövde inşaatı tamamlandı. Baraj inşaatıyla ilçe merkezi ile köylerde yaklaşık 5 bin konut, 270 iş yeri ve 9 bin 430 dönüm tarım arazisi, sular altında kalacak. Yeni yerleşim yerinde; aralarında hükümet konağı, emniyet, jandarma, adliye ve okulların da yer aldığı kamu binalarının tamamlanmasıyla taşınma süreci dün başlatıldı.

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ

BirGün’e değerlendirme yapan CHP Yusufeli İlçe Başkanı Avukat Barış Demirci, baraj inşaatının sürdüğünü anımsatarak “Kamu kurumlarını bir günde taşıdılar, yangında mal kaçırır gibi. Tüm kurumları yeni yerleşim yerine götürdüler, aşağıda dolmuş bile kalmadı, insanlar nasıl bir yerden bir yere gidecek?” dedi. Amaçlarının baraja su tutmak ve enerji üretimine geçiş yapmak olduğunu anlatan Demirci özetle şunları söyledi: “Yeni yerleşim yeri bitmeden bunların yapılması maalesef bizi mağdur ediyor. 3 bin 300 konut yapıldı. Bu konutların hak sahipleri 2014 yılındaki ikametgâh ve aile olma esasına göre belirlendi ve ondan sonra aile olan bin tane genç ailemize hak sahipliği verilmedi. Baraj bitiyor, taşınacağız deniyor ama bu insanların çıkacakları bir evleri yok. Kiraya çıkın diye baskı yapıyorlar, kiralar da çok yüksek. Kamu binalarının inşaat teslimi şov amaçlı. Burada bir tarihi yok ettiler, tarihin yok edilişine tanıklık eden insanları da yok saydılar. ‘Yusufeli halkı yeni yerleşim yerine taşınmanın en geç bir sene daha ötelenmesini istiyor.”

Bölge halkından Bünyamin Ünal ise kamu kurumlarının taşınma işinin şov olduğunu belirterek “Devletin gücü halk için değil şirketlere kâr için kullanılmış. Acele taşınma kararının arkasında AKP’nin yaklaşan seçim öncesi yatırımı olduğunu düşünüyoruz ve samimi bulmuyoruz’” dedi.