Barajın düşürülmesi sorunları büyütecek

Volkan ATEŞ

Üniversiteye girişte barajın düşürülmesinin ardından tepkiler devam ediyor. Üniversitelerin niteliğini oldukça düşürecek olan bu karara karşı BirGün’e konuşan CHP Gurubu Eğitim Danışmanı Ali Taştan bu durumun çözüm olmayacağını savundu. Sınava giren adayların yüzde 32’sinin 150 puanın altında kaldığını hatırlatan Taştan şunları aktardı: “180 ve üzeri puan alan aday sayısında 2019 yılına göre sadece sözel bölümde 423 bin 256 kişilik bir azalma meydana geldi. 2020 yılında 838 bin 221 aday üniversiteye yerleşmişti. Bu sonuçlara göre üniversitelerin kontenjanlarının boş kalacağı gerçeği ortaya çıktı. Görünen o ki, 2021’de barajın düşürülmesi ile geçtiğimiz yıl üniversiteye yerleşen aday sayısına yaklaşabileceğiz. Baraj puanının düşürülmesinin gerçek nedeni işte budur. Üniversitelerin kontenjanları boş kalmasın diye baraj puanı düşürüldü.”

“Durum böyle iken barajın düşürülmesi sorunları çözmeyecektir” diyen Taştan şunları aktardı: “Eğitimin niteliğini ve akademik başarıyı düşürecektir. Bu değişiklik akıntıya karşı kürek çekmektir. Eğitim alanında yaşanan başarı düşüklüğü görmezden gelinmektedir. YÖK’ün açıkladığı raporlara genel olarak bakıldığında, üniversiteler arasında nitelik ve nicelik olarak olağanüstü farklar olduğu, bu farklılıkların akademik başarıyı önemli ölçüde etkilediği görülüyor. Bazı üniversitelerin kütüphanelerinde öğrenci başına 1-2 kitap düşmesi, kadrolu öğretim üyesinin yeterli olmaması, araştırma geliştirme faaliyetlerinden çok reklam harcamalarının fazlalığı, nitelikli eğitime erişim hususunun ötelenmekte olduğunu ortaya çıktı. Türk eğitim sistemi ciddi sorunlarla boğuşuyor. 2002 yılından buyana var olan sorunlara yenileri eklendi. Bu sorunlar eğitimi siyasal zeminden bilimsel zemine çekerek çözülebilir. Eğitim siyasi hedeflerin aracı olmaktan çıkmalıdır. YÖK ile MEB koordinasyonu sağlanmalıdır. Bu da ancak tüm paydaşların katılımıyla uzun erimli bir plan yaparak sağlanabilir.”

Öte yandan baraj düşürülme kararının işsizliği ötelemek için de aldığı konuşuluyor. Yapılan yorumlarda üniversiteye giremeyen yüz binlerce gencin işsizler ordusuna katılacak olması nedeniyle bunu göze alamayan iktidarın barajı düşürme kararı aldığı söyleniyor. Bu sayede işsiz sayısı düşükmüş algısı yaratılacağı ifade ediliyor. YÖK önceki gün üniversiteye girişte TYT’de barajı 140’a AYT ve YDT’de ise 170’e düşürmüştü. Alınan karar sosyal medyada öğrenciler tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmımıştı.