Barcelona mali kriz nedeniyle yeni transferlerinin lisansını çıkaramadı. Katalonya temsilcisi, oyunculara lisans çıkarabilmek için Barça Studios’un %24,5’ini 100 milyon avroya satarken yaptığı transferler nedeniyle eleştiriliyor.

Barça’nın buhranı

Spor Servisi

Barcelona, yeni transferlerinin lisansını çıkartamıyor. La Liga yönetiminin kurallarına göre belirlenen maaş ve harcama sınırını aşan Katalan kulübü transferleri için acil çözüm arıyor. Yeni transferlerin sözleşmesindeki özel madde, spor tarihinde ender rastlanacak bir skandalın yaşanmasına sebep olabilir. Frenkie de Jong’un yüksek maaşı sebebiyle taraftarın küfürlü tacizine uğraması bardağı taşıran son damla oldu.

Dünya futbolunun önde gelen kulüplerinden Barcelona büyük bir finansal krizle karşı karşıya. Yaklaşık 1.14 milyar Euro borcu bulunan Katalan temsilcisi, yeni transferlerine lisans çıkaramayacak noktaya geldi ve yeni sezon önce büyük bir tehlike kapıda. La Liga’nın ilgili prosedürlerine göre borcu sebebiyle yeni transferlerine lisans çıkaramayan Barcelona’da başkan Joan Laporta, kulübe yeni mali kaynaklar yaratmaya çalışıyor. Ancak Laporta’nın bulduğu çözümler, kulübün geleceğinin ipotek altına alınması anlamına geliyor.

PARA YOK, TRANSFER VAR

Böylesine büyük bir finansal krizde olmasına rağmen bu yaz yaptığı 5 yıldız transferine ödediği 153 milyon Euro ile bu alanda Avrupa’nın en fazla harcama yapan takımı konumunda bulunan Barcelona, Spor kamuoyunu şaşırtıyor. Barcelona’nın izlediği transfer stratejisine ilişkin açıklamalarda bulunan son isim olan Bayern Münih teknik direktörü Julian Nagelsmann, "Parası olmayan tek kulübün istediği her oyuncuyu satın alması çılgınlık. Hatta biraz tuhaflık" ifadelerini kullandı.

100 MİLYONLUK SATIŞ

Kulüp bu krize çözüm bulmak için Barça Studios’un yüzde 24,5’ini 100 milyon avroya sattı. Kulüpten yapılan yazılı açıklamada, 29 Temmuz’da atılan imzalarla Barça Studios’un yüzde 24,5’inin görsel-işitsel ve dijital içerik konusunda geniş deneyime sahip Katalan şirket Orpheus Media’ya 100 milyon avro karşılığında satıldığını duyurdu. İspanyol basını söz konusu satışın arkasındaki nedenin, ekonomik sorunlar yaşayan Barcelona’nın LaLiga’nın finansal fair play kurallarını yerine getirip, yeni transferleri Robert Lewandowski, Jules Kounde, Raphinha ve bedelsiz gelen Franck Kessie ile Andreas Christensen’i kayıt ettirmek olduğunu yazdı. Barça Studios’un satışıyla ilgili evrakların, transferlerin ve kulübün ekonomik durumunun, 1. ve 2. lig kulüplerinin üyesi olduğu LaLiga kurumuna gönderildiği, onay gelmesinin ardından takıma dahil edilen yeni futbolcuların kayıtlarının yapılacağı ifade edildi.

İspanya 1. Futbol Ligi’nde yeni sezonunun ilk maçında yarın Rayo Vallecano’ya konuk edecek Barcelona’da sadece LaLiga’ya kayıtları yapılan futbolcular kadroda olabilecek. İspanyol basını, Barça Studios’un satışının ve kaptan Gerard Pique’nin maaş indiriminin Katalan kulübünün finansal fair play konusundaki durumunu düzeltmeyeceğini ve tüm yeni futbolcuların kayıt olmama ihtimali olduğunu ileri sürerek, Sergio Busquets’in de maaşında indirim yapılmasına ilişkin oyuncuyla görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Yaşadıkları krize rağmen Barcelona harcadığı 153 milyon avroyla La Liga’da transfere en fazla para harcayan kulüp oldu.