Barınak davasında hapis cezası

Dilara ŞİMŞEK

Dört ayda 1062 hayvanın öldüğü, savcının keşif raporunda ‘adeta bir soykırım yaşandığını’ belirttiği AKP’li Elazığ Belediyesi’ne ait Hayvan Bakım Evi davasında karar çıktı. Elazığ Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmada 4 belediye personeline görevi kötüye kullanma suçunun alt sınırından 6 ay hapis ceza verildi. Hayvan hakları savunucuları alt sınırdan ceza verilmesinin kabul edilemez olduğunu, karara itiraz edeceklerini açıkladı.

Karar, Türkiye’de barınak görevlilerinin görevi ihmal suçundan ilk kez ceza alması sebebiyle emsal niteliğinde. Veteriner hekim Türkan Ceylan, duruşma sonrası, “Mücadelemiz sonuç verdi. Bu, bugüne dek barınak çalışanlarına verilen ilk ceza ve bu anlamıyla emsal bir karar olması açısından çok önemli" açıklamasında bulundu.

Öte yandan karar duruşması öncesi dava dosyasına skandal bir rapor eklendi. Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde görev alan Prof. Dr. Abdurrauf Yüce’nin hazırladığı raporda ‘yavru kedilerin yenilmesi doğal’ ifadesine yer verildi. Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM)“Uzman görüşünün işlenen suçları örtme niyeti taşıdığı açıktır” ifadeleriyle sosyal medya hesabından paylaştığı raporda şu ifadeler yer aldı:

“Kedilerde bu kadar güçlü annelik duygusu olmasına rağmen bazen değişik davranış modeli sergileyebilirler. Yavrular arasında zayıf ve yaşama ihtimali düşük olanların anne tarafından öldürülmesi ve yenmesi 'başka bir canlının yavrularına zarar vermesindense kendisinin bu durumu tercih etmesinden' kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak Geçici Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde gerçekleşmiş olan kedilerin kendi veya diğer yavruları yemesi beslenme ve bakımsal bir yetersizlikten kaynaklanmadığı, davranışsal bir yaklaşım sonucu oluştuğu açık ve nettir."

HAKİM, Yüce'nin hazırladığı raporun bilim ve etik dışı olduğunu vurgulayarak suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi.