Sıkça ‘sokaktan uzaklaştıracağız’, ‘toplatacağız’ denilerek hedef gösterilen hayvanlar, övündükleri barınaklarda öldürülüyor ve işkenceye maruz kalıyor. Avukat Gürsoy, "Kısırlaştırma üniteleri kurulmalı" dedi.

Barınaklar ölüm yuvası
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Hayvanlar katledilmeye devam ediyor. Ülkenin dört bir tarafındaki barınaklardan peş peşe gelen görüntüler hayvanlara yapılan işkencenin boyutunu gözler önüne serdi. AKP’li Ümraniye, Mamak ve Konya Büyükşehir Belediyeleri’nde yaşananlara tepkiler sürüyor. Ankara Barosu Mamak’ta toplatılan köpeklere ilişkin görüntüler hakkında suç duyurusunda bulunurken Avukat Tuğba Gürsoy, “Mutlaka bu durumlarda karşılaştığımızda görüntü alınmalı” dedi.

İlk olarak İstanbul’da AKP’li Ümraniye Belediyesi’ne ait hayvan barınağında hayvanların acı çektirilerek öldürüldüğünün iddia edilmesiyle konu gündeme taşındı. Ardından AKP’li Mamak Belediyesi’nde bir köpeğin alınmaya çalışılması ve Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait barınakta bir köpeğin öldürülmesi, sokak hayvanlarının ve barınakların durumunu gösterdi.

Uzun süredir sokak hayvanları tartışması yaşanırken iktidar tarafından sıkça ‘başıboş’, ‘sokaktan uzaklaştıracağız’, ‘toplatacağız’ denilerek hedef gösterilen hayvanlar, örnek gösterilen barınaklarda öldürülüyor ve işkenceye maruz kalıyor.

Ankara Barosu’nun, Mamak’ta toplatılan köpeklere ilişkin ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirtmesinin ardından Erdoğan’ın örnek gösterdiği Konya’da yaşanan vahşete ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, 2 çalışan ‘ev hayvanına işkence etmekten’ tutuklandı. Merkezin bağlı olduğu Hayvan Sağlığı Şube Müdürü görevden alındı. Haber ve görüntülere ise erişim yasağı getirildi.

Öte yandan Ümraniye’de eski barınak çalışanı tarafından çekilen görüntülerde, hayvanların kanlar içinde olduğu görüldü.

Hayvanlara yönelik şiddeti BirGün’e değerlendiren Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Tuğba Gürsoy, “En büyük sıkıntımız delil bulamamak. Bunlar tesadüfen birinin görüntü almasıyla ortaya çıkıyor. Yapılanları biliyoruz ama delillendiremiyoruz” dedi.

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin, Twitter’daki sohbet odasında köpeklerin toplatılmasına engel olacak herkesi savcılığa vereceğini söylediğini aktaran Gürsoy “İnsanları püskürtme yeni metotları oldu. Kanuna göre saldırı hayvanın koşması, havlaması değil ısırmasıdır. Bu olsa bile hayvan tecrit edilemez, 10 gün müşahede altında tutulur ve alındığı yere bırakılır. Fakat ‘vatandaş şikâyet etti, biz topladık’ diyorlar. Bu tavırda yandaş medyanın çok körüklemesi oldu. Türkiye’de gündem olabilecek çok konu var ama sokak köpekleri konu oldu. Bunun siyasi olduğunu düşünüyorum. Arkada birçok şey dönerken gündem değiştirmek istiyorlar” şeklinde konuştu.

EĞİTİMLİ PERSONEL ŞART

Gürsoy bakımevlerinde işkence, şiddet, öldürme, aç bırakma gibi olayların yaşanmaması için öncelikle bakımevlerindeki çalışanların konuda eğitimli olması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Kanuna göre buralar bakımevi. Hayvanlar için bir barınak olmamalı. Bu bakımevleri de yönetmeliğe uygun şekilde olmalı. Kanunda belirtilen kriterlere uymuyorlar.”

“Bakımevi personeli eğitimli olmalı. Hata kabul edilemez” diyen Gürsoy, “Bunların veteriner işleri müdürleri, sorumlu amirleri var. Orada da diğer kamu kurumları gibi denetimlerin olması gerek. Barınaklara kamera kurulması ve bunların halka açık olması gerekiyor. Ancak burada çalışanlar açısından Kişisel Verilerin Korunması Kanunu devreye giriyor. Kanunen bir çelişki oluyor ancak bu durumda da hayvan haklarının öncelenmesi gerek” ifadelerini kullandı.

KISIRLAŞTIRMA YAPILMIYOR

Kısırlaştırma üniteleri kurulması gerektiğini vurgulayan Gürsoy şöyle konuştu: “Sadece 200 yerde kısırlaştırma yapılabiliyor. Veteriner hekimlerin çoğu kısırlaştırma yapmayı bilmediğini söylüyor. Bir avukatın ‘duruşmaya giremiyorum’ demesi gibi bir şey bu. Bir belediye hekiminin ilk öğreneceği şey kısırlaştırma olmalı. Öte yandan sokak hayvanlarına sahip çıkmamız gerek. Ortada suç varsa görüntü alınmalı. Bu suç değildir.”