Barınaklar sorunu büyütüyor

Ezgi Can Ceylan

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız" ve "Beyaz Türkler, hayvanlarınıza sahip çıkın" açıklamalarının ardından hayvan barınaklarının durumuna ilişkin tartışma sürüyor. Son olarak Kastamonu Taşköprü Belediyesi’ne ait hayvan bakımevinde çekilen görüntülerde bir köpeğin can çekişmesi, hayvanseverlerin tepkisini çekti. Köpeği bakımevinden alarak özel bir kliniğe götüren Sebahat Hanifeoğlu, “Benim çektiğim köpeğin arkasındaki köpek ölü. Bizim gördüğümüz iki yavru ve iki de büyük köpek vardı, ölü” dedi. Taşköprü Belediyesi yetkilisi ise barınağın geçici olarak yapıldığını aktararak, “Kapatılma aşamasında. Daha modern bir barınak yapılacak. Ruhsatı yok” diye konuştu.

Veteriner Hekimler Derneği (VHD) Hayvan Davranışları ve Refahı Komisyonu Başkanı Dr. Gürbüz Ertürk ise"Köpekleri bir genelge ile toplamak, barınaklara koymak bu sorunun çözümü değil, sorunu daha kötü hale getirebilecek bir yaklaşımdır. Barınaklar, mevcut sağlıklı köpekleri bile hasta yapabilecek kadar kötü fiziksel koşulları olan, hayvan refahına uygun olmayan modern tutukevleridir. Köpeklerin yaşam yerleri sokaklardır" dedi.

KANUNA AYKIRI UYGULAMA

Hayvanseverler, hayvanların toplatılmasına tepki göstererek Beşiktaş’ta basın açıklaması yaptı. Beşiktaş'ta toplanan bir grup hayvansever, sokak hayvanlarının toplatılmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) Kurucu Başkanı Ömür Gedik " Elimiz kolumuz bağlı değil. Barınakların iyileştirilmesini istiyorum. Şu an toplama yapamazlar kanuna aykırı. Kocaman bir orduyuz. Biz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Barınaklara kamera talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN RANDEVU VERMEYİ REDDETTİ

HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrasında yaka paça toplatılan sokak hayvanlarıyla ilgili, "Bizler de sokaklarda sürüler halinde kontrolsüz şekilde hayvanların gezmesini istemiyoruz ancak bunun yolu onları hapishane tipi bakımevlerine tıkmak değil kısırlaştırmak, petshop ve üretim çiftliği ticaretine son vermek ve internet üzerinden satış düzenine son vermekten geçiyor. Belediyeler bu işe bütçe ayırmıyor" dedi.

***

Can dostlarımız bize emanet

Sokak hayvanlarına ilişkin Erdoğan’ın talimatının ardından, birçok belediye sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Aralarında İstanbul, Mersin, İzmir, Muğla, Karşıyaka, Bodrum, Sinop’unda bulunduğu onlarca belediye toplama işlemi yapmayacaklarını belirterek ‘can dostlarımıza sahip çıkıyoruz’ mesajı verdi.

Nasıl bir yol izlenmeli?

Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Fatma Belen yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Yerel ve merkezi yönetimler iş birliği yaparak sokak hayvanlarına yaşam alanları yaratmalı. Her sitenin, şantiyenin, okulun aşılı ve kontrolleri yapılan hayvanları olmalı.
Kısırlaştır ve yaşat programı hayata geçirilmeli
Barınak değil geçici hayvan bakım yerleri yapılmalı. Barınaklarda sadece güçten düşmüş ve bakıma muhtaç hayvanlara ev sahipliği yapmalı. Ve tüm bu yerlerin şartları iyileştirilmeli.