Ülkede gençler, ‘barınamama’ kriziyle karşı karşıya. SOL Genç de geçinemiyoruz, barınamıyoruz diyerek sergi ve forum çağrısı yaptı.

Barınamayanlar Abbasağa’da buluşuyor

Genç BirGün

Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlayacağını duyurmasının ardından yurt ve ev aramaya başlayan öğrenciler fahiş fiyatlarla karşılaştı. Bu yüksek fiyatlar da barınma krizini ortaya çıkardı. Öğrenciler, ‘barınamama’ krizine karşı ülkenin dört bir yanında yastık ve yorganlarını alıp banklarda yatmaya devam ediyor.

SOL Genç de geçinemiyoruz, barınamıyoruz diyerek sergi ve forum çağrısı yaptı. Yapılan çağrıda sergi ve forumun 24 Eylül Cuma saat 18.00’da İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Abbasağa Parkı’nda olacağı belirtildi.

ÖĞRENCİLER TARİKAT YURTLARINA MAHKÛM

SOL Genç yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Üniversitelerin açılacağı açıklandığından beri başta üniversitelerin bulunduğu bölgeler olmak üzere "ABARTILACAK BİR SORUN YOK" denilen birçok şehirde kiralar en az yüzde 50, en fazla yüzde 150 arttı.

Diğer yandan KYK yurtlarına da zamlar yapıldı. Tarikatlara, cemaatlere peşkeş çekilen kamu kaynaklarıyla beraber en ucuz yurt olarak tarikat yurtları kaldı. Bu da öğrencileri tarikat yurtlarında kalmaya mahkûm bırakıyor” denildi.

ÖĞRENCİLER SOKAKTA YATARKEN NEW YORK’A 2 BUÇUK MİLYARLIK TÜRK EVİ

İktidar tarafından yapılan harcamalara dikkat çekilen açıklamada, “"ELİNİZE DİLİNİZE DURSUN" denilen bize zaten mezun olduktan sonra zorla geri ödetilen 650 TL öğrenim kredisiyle ise meclis lokantalarında iki ay boyunca üçer öğün yemek yenebilmesine karşın meclis ve sarayın dışındaki hayatta yalnızca günde bir kere kahvaltı yapmaya yetiyor.

Öğrenciler pahalılıktan ötürü kalacak yer bulamadığı için sokakta yatma, okula gitmekten vazgeçme noktasına gelmişken New York'ta 2.5 milyar TL’ye bizlerin vergileriyle devasa bir Türk Evi yapıldı. Bu bütçeyle on binlerce öğrencinin ücretsiz barınabileceği yurtlar yapılabilirdi ve burs bağlanabilirdi" ifadeleri kullanıldı.

ACİL KAMULAŞTIRMA VE KONUT POLİTİKALARI

SOL Genç taleplerini ise şöyle sıraladı:

• Öğrenciler için yeterli sayıda ve kapasitede salgın koşullarına uygun yurtlar yapılmalı.
• Tüm tarikat ve cemaat yurtları kamulaştırılmalı.
• Polis evleri, öğretmen evleri, misafirhaneler öğrencilere açılmalı.
• Ev kiralarındaki fahiş fiyat artışlarını durduracak konut politikaları acilen hayata geçirilmeli.
• Öğrencilere barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda kira yardımı yapılmalı.
• Kira fiyatları denetlenmeli ve üst sınır getirilmeli.