Barınma talebi için aralık ayında eylem yapmak isterken gözaltına alınan öğrencilerin burs ve kredileri kesildi. Öğrencilere gönderilen yazıda kararın yönetmelikte geçen ‘anarşi ve terör olayları’ nedeniyle alındığı ifade edildi.

Barınma talebi 'terör' sayıldı

İlayda Gökçer

Barınamıyoruz Hareketi’nin çağrısıyla 12 Aralık 2021’de Ankara’da yapılacak olan basın açıklaması öncesi gözaltına alınan öğrencilerin Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından burs ve kredileri kesildi.

Olay gözaltına alınan öğrencilerden birine tebligat ulaşmasıyla ortaya çıktı. KYK tarafından burs alan öğrencilerin bursları geriye dönük olarak krediye çevrildi ve gelecek kredi ödemeleri kesildi. Ankara Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü’nün yazısına istinaden alınan bu karar, 30 civarı lisans veya yüksek lisans öğrenimi gören genci mağdur etti.

Gönderilen yazıda şu ifadeler kullanıldı:

“Kredi yönetmeliğinin 11-h maddesine göre (Öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumlarında, eklentilerinde, kalmakta olduğu yurtta, öğretim kurumu veya barındığı yurdun dışında, münferiden veya topluca her ne şekilde olursa olsun anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici davranışlarda bulunan bu fiillere eksik veya tam teşebbüste bulunan öğrencilere kredi verilemez) istinaden kesilmiştir.”

Barınamıyoruz Hareketi’nde yer alan Yıldız Teknik Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Ebru Sert, şunları söyledi: "Şu anda bildiğimiz kadarıyla 50 öğrencinin KYK burs ve kredisi kesildi. Bu kesinti öğrencileri cezalandırma yöntemi olarak birkaç senedir kullanılmakta. Öğrencilerin ‘makbul öğrenci’ çizgisine uymadığı noktada açlıkla terbiye edilmeye çalışıldığını görüyoruz” dedi.

“Bizler de bu noktada öncelikle hukuki anlamda her türlü hakkımızı kullanacağız” diyen Sert şöyle konuştu: “Bu kesintilerin hukuki hiçbir dayanağı bulunmadığını da teşhir edeceğiz. İkinci olarak hedefimiz KYK bursu veya kredisi kesilen her arkadaşımız için bir dayanışma örmek ve maruz bırakıldıkları bu mağduriyeti dayanışma ile gidermek. Dayanışmanın gücüne inanıyor ve biliyoruz. Bu konu ile ilgili eylemlerimize devam edeceğiz. KYK burs ve kredilerimizi geri alacak, karşı karşıya kaldığımız bu yıldırma politikası karşısında pes etmeyeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi birliğimizden aldığımız güçle mücadelemizle kazanacağız."

Süreci takip eden avukatlardan Av. Emre Erdal, bu yaptırımın öğrencileri yıldırmak amacıyla yapılan bir hamle olduğunu belirtti. Hiçbir öğrencinin kesinleşmiş bir ceza kararı olmamasına rağmen uygulanan bu yaptırımın hukuksuz olduğunun altını çizen Erdal, öğrencilerin yürütmeyi durdurma talebiyle İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını aktardı. Erdal, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin davasındaki emsal karara değindi ve kısa sürede sonuç almayı beklediklerini söyledi. Dava sonucunda öğrencilerin kesilen burslarının geri ödenmesi bekleniyor.

İPTAL EDİLMİŞTİ

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanmış rektör Melih Bulu’ya yönelik protestolara katılan öğrencilerin de KYK bursları kesilmişti. Karara itiraz eden öğrencilerin açtığı dava öğrencilerin leyhine sonuçlanmış ve bursların geri ödenmesine karar verilmişti. Mahkeme kararında, "Salt kolluk kuvvetlerince ifade alma işlemi gerçekleştirilmiş olması bursun kesilmesine sebep olamaz" ifadelerine yer verilmişti.

2022 yılının bütçe taslağı öncesi seslerini duyurmak isteyen öğrenciler Ankara’da basın açıklaması yapacaklarını duyurmuşlardı. Çağrı üzerine başka şehirlerden Ankara’ya doğru yola çıkan öğrenciler Ankara girişinde gözaltına alınmışlardı. Tüm öğrenciler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.