"Bu Suça Ortak Olmayacağız" isimli bildiriye imza atan Barış Akademisyenleri yargılanmaya devam ediyor. Son olarak Ankara’da görülen davada 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi, ilk beraat kararını verdi

Barış Akademisyenine beraat

BirGün ANKARA

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" isimli bildiri nedeniyle mesleklerinden ihraç edilen ve "örgüt propagandası" suçundan cezalandırılması istenen akademisyenler için verdiği hak ihlali kararının ardından yerel mahkemelerce alınan beraat kararlarına yenisi eklendi.

AYM kararı öncesine kadar akademisyenler hakkında beraat kararı vermeyen Ankara 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi (ACM) Hacettepe Üniversitesi'nde görevli akademisyen Ç. K. hakkında beraat kararı verdi. Duruşmaya görüntülü olarak bağlanan akademisyen Ç.K. savunmasında, "İddianameyi okuduğumda hayretler içinde kaldım. Bir kadın, yurttaş olarak yaşanan hak ihlalleri yüzünden, barış koşulları sağlansın diye imza attım" dedi.

ENDİŞELİYDİK

Beraat eden barış akademisyeni Ç.K.'nın avukatı Candan Dumrul ise AYM'nin hak ihlaline yönelik kararına dikkati çekti. Avukat Dumrul, "AYM'nin ihlal kararı çerçevesinde bir karar alınacağını tahmin ediyorduk ama bu mahkeme, ağır cezalar veren bir birimdi. Bu nedenle endişeliydik" diye konuştu. Avukat Dumrul, 27'nci ACM’nin Barış Akademisyenleri hakkında ilk defa beraat kararı vermesine dikkat çekerek, "Sonuç olarak bu ACM, bildirinin ağır eleştiri mahiyetinde olduğunu, propaganda içermediğini ve suç unsurlarının oluşmadığına hükmetti ve beraat kararı verdi" dedi.