Barış Akademisyenleri Şebnem Korur Fincancı ve Gençay Gürsoy beraat etti

Barış Akademisyenleri davasında beraat

Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı barış bildirisine imza attığı için Anayasa Mahkemesi kararına rağmen hâkim karşısına çıkan Barış Akademisyenleri Şebnem Korur Fincancı ve Gençay Gürsoy, AYM kararı dayanak gösterilerek yapılan savunmaların ardından beraat etti.

Duruşma öncesi adliye önünde yapılan açıklamada, barış bildirisine imza atılan koşulların devam ettiğine vurgu yapılarak, "Zulmün ufkumuzu kararttığı bu ülkede mücadeleye devam edeceğiz" denildi.

2019 Temmuz ayındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı sonucu Barış Akademisyenleri’ne yönelik birçok dava beraatle sonuçlansa da kimi yargılamalar devam ediyor. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, mahkumiyet kararlarını istinafın bozmasından sonra Anayasa Mahkemesi kararına rağmen yeniden duruşma günü verdi.

Evrensel'in haberine göre bu durumda olan akademisyenlerden olan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile Prof. Dr. Gençay Gürsoy hâkim karşısına çıktı. 37. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atanan yeni hakim Gürsoy ve Fincancı'nın istinaf kararını veren hakim olması sebebiyle duruşma gecikmeli başladı.

Yargılanan Fincancı ve Gürsoy ile avukatların hazır bulunduğu duruşmalara çok sayıda akademisyen de destek için katılmak istedi. Pandemi koşulları nedeniyle 3 izleyici ile gazetecilerin takip ettiği duruşmalarda ilk olarak Gürsoy hâkim karşısına çıktı.

Anayasa Mahkemesinin bozma kararını paylaşan mahkeme başkanı Gürsoy'a son sözlerini sordu. Gürsoy, "50 yıllık bir öğretim üyesi olarak ve benim durumumda olan yüzlerce akademsiyen adına üzüntülerimi iletiyorum. Geç kalmış doğru bir karardır, karara katılıyorum ve uyulmasını talep ediyorum" dedi.

Avukat Meriç Eyüboğlu ise, "Aslında bozma kararından sonra dosya üzerinden duruşma yapılıp bu dosya kapatılabilirdi. Sadece 37. Ağır Ceza Mahkemesi duruşa açtı. Bir geçti AYM kararının üzerinden. Dosya sürüncemede bırakılarak adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir" diyerek beraat talep etti. Kararını açıklayan mahkeme başkanı beraat kararı verdi.

Gürsoy'un ardından ise Fincancı'nın duruşmasına geçildi.

Son sözü sorulan Fincancı, "Hiç başlamaması gereken bir yargılama süreci. Dolayısıyla bozma kararı yerindedir. Barış istemenin suç haline dönüştürüldüğü yegane ülkeyiz" diyerek beraat talep etti.

Mahkeme 2 yıl 6 ay hapis cezası ala Şebnem Korur Fincancı ile 2 yıl 3 ay hapis cezaı alan Gençay Gürsoy'un AYM kararı doğrultusunda beraatine hükmetti.