TİP’li Barış Atay, BirGün’ün gündeme getirdiği, tarikatta çocuk istismarı skandalına ilişkin iktidara tepki göstererek, “Bugün trollerin sosyal medya saldırısına uğrayan Timur Soykan, bu haberi yapıp arkasında durmasa siz bunu konu bile etmeyecektiniz” dedi.

Barış Atay'dan iktidara 'çocuk istismarı' tepkisi: Timur Soykan haberi yapıp arkasında durmasa konu bile etmeyecektiniz

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, dün TBMM Genel Kurulu’nda BirGün'ün ortaya çıkardığı tarikatta çocuk istismarı skandalına dair konuşma yaptı.

Atay, açıklamasında iktidara tepki göstererek, "Günlerdir infiale sebep olan rezil istismar suçunun ardından yine aynı cümle ‘Takipçisi olacağız’... Bugün trollerin sosyal medya saldırısına uğrayan Timur Soykan, bu haberi yapıp arkasında durmasa siz bunu konu bile etmeyecektiniz" dedi.

Atay, şöyle devam etti: "Örneğin Enerji Bakanlığı, madem Soma’nın, Ermenek’in takipçisiydi, o halde Amasra Katliamı neden oldu? Ulaştırma Bakanlığı, Pamukova Tren Katliamı’nın takipçisiydi de Çorlu Tren Katliamı tesadüfen mi gerçekleşti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2008 yılında öldürülen 66 kadının cinayetinin takibini yaptığı için mi 20 yılda binlerce kadın öldürüldü iktidarınızda? Siz neyin takibindesiniz? Takipçi olacaklarmış! Siz Aladağ’da çocukların cemaat yurdunda yakılmasını takip ettiniz mi? Karaman Ensar Vakfı’nda, Gerger’de, Kilis’te, Dikili’de, Fıkıh-Der’de, Erzurum’un Diyanet Kuran Kursu’nda istismara uğrayan çocukları takip ettiniz mi? Cemaat yurdunda intihar eden Enes Kara’nın takipçisi oldunuz mu? Konya’da Faruki tarikatı şeyhinin, Akyazı’da Uşaki tarikatı şeyhinin istismarlarını Nurettin Yıldız’ın ‘Evlenmek için yaşa gerek yoktur’ demesini takip ettiniz mi? Bütün bunları takip etmemişken ‘Takipçisi olacağız’ dediğinizde buradaki herkes de hiç sizi sorgulamadan kabul edecek diye bekliyorsunuz."

“TOPLUMUN KATİLİSİNİZ”

"Örf ve adetlere uygun olmadığı gerekçesiyle oyunlarına destek olmadığınız Moda Sahnesi’nde sergilenen, Çalışma Bakanı’nın da işçi olarak kabul etmediği Onur Ünsal arkadaşımızın oynadığı ‘Babamı Kim Öldürdü’ oyunundan bir örnek vereyim size" diyen Atay, şunları anlattı:

"Oyundaki karakter Fransa’daki yoksullardan kesilen 5 euro ve zenginlere uygulanan vergi affından dolayı öldüğünü iddia eder babasının. Yani sizin sık sık uyguladığınız bir yöntem bu. Fransa’ya kadar da gitmeyelim. Türkiye’nin her yanında insanlar aynı soruları size soruyorlar. Soma, Ermenek’teki çocuklar ‘Babamızı kim öldürdü?’ diye soruyor. Erkekler tarafından katledilen annelerin çocukları ‘Annemizi kim öldürdü?’ diye soruyor. İş cinayetlerinde öldürülen insanların kardeşleri, eşleri ‘Bizim kardeşimizi, eşimizi kim öldürdü?’ diye soruyor. Cumartesi anneleri, 1996’dan beri ‘Evlatlarımızı kim öldürdü?’ diye soruyor. Tüm yaşananlara bakarak şunu söylemek gayet mümkün. Bir toplumu öldürdünüz siz. Siz toplumun katilisiniz. Diyorsunuz ya ‘Bunlar siyaset üstü konular, siyasete bulaştırmayalım’. Bunlar, sizin yaptığınız yasalar sonucu tam olarak da siyasetin konusu. Oyunun sonunda diyor ki ‘Bu sorunların isimleri neden hiç söylenmez?’ Ama söylenmeli, herkes bilmeli. Halk, yaşanılanların siyasi sorumlularını bilmeli."

"Bunu söylemek bizim sorumluluğumuz" diyen Atay, şunları ifade etti: "Fuat Oktay, Bekir Bozdağ, Derya Yanık, Vedat Bilgin, Murat Kurum, Mevlüt Çavuşoğlu, Fatih Dönmez, Mehmet Kasapoğlu, Nureddin Nebati, Süleyman Soylu, Mehmet Nuri Ersoy, Mahmut Özer, Hulusi Akar, Fahrettin Koca, Mustafa Varank, Vahit Kirişci, Mehmet Muş, Adil Karaismailoğlu. Bunların atamasını yapan Recep Tayyip Erdoğan. 20 yıllık iktidarınızda buradan gelip geçen herkes ve siz Türkiye’nin geldiği bu halin sorumlularısınız. Bizler sizin sorumluluğunuzda gerçekleşen hiçbir suçun unutulmasına izin vermeyeceğiz. Sizi göndereceğiz. Tarikatlar ve cemaatler kapatılacak. Er ya da geç bu suçlarda kimin dahli varsa hesap verecek. Takipçisi olmak ne demek işte o zaman göreceksiniz."

NE OLMUŞTU?

BirGün yazarı Timur Soykan, 3 Aralık'taki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını yazmıştı. Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Soykan, 7 Aralık'ta BirGün'de yayımlanan "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği ve ‘nişan’ına ait dehşet verici fotoğrafları yayımlamıştı.

Sosyal medyada tepki yağan olaya ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yapmış ve davaya müdahil olunduğunu bildirmişti.