Kafkasya Barış İnisiyatifi Başkanı Georgi Vanyan, Azerbaycan ve Ermenistan çatışmalarından iki halkın da ciddi derecede etkilendiğini belirterek barışı tesis etmenin önemine dikkat çekti.

Barış çağrıları savaşa galip gelsin

Özde ÇELİKBİLEK

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki tartışmalı bölge Dağlık Karabağ'da süren çatışmalar iki ülkenin halklarını derinden etkiledi. Bölgede faaliyette olan Kafkasya Barış İnisiyatifi, Dağlık Karabağ sorununda barışın tesis edilmesi için çağrıda bulundu.

Kurumun başkanı Georgi Vanyan'la çatışmaların seyrini ve sorunun çözümüne ilişkin önerilerini konuştuk. 30 yıldır çözülemeyen bu sorunun iki komşu halk arasında geri dönüşü zor derin bir düşmanlık bıraktığını, çatışmaların milliyetçiliği daha da körüklediğini hatırlatan Vanyan, "Bir kişinin bile ortak bir dil bulabileceğini, çatışmalara karşı söz söyleyebileceğini ve durumu tersine çevirebileceğine inanıyorum” diye konuştu.

Çatışmalara ilişkin Türkiye’nin Azerbaycan'a koşulsuz şartsız destek vermesi, Rusya’nın ise itidal çağrılarının ötesine geçmemesi bölgede en az çatışmalar kadar dikkat çekici oldu. Vanyan, bölge güçlerinin çatışmadaki etkilerine ilişkin, “1994'te Ermenistan ve Azerbaycan kaderlerini AGİT Minsk Grubu'nun eline verdi. Aslında Rusya'ya teslim olduk, egemenliğimizi verdik. Geleceğimiz, Rusya'nın nüfuzunu genişletme sürecinde ve dünyanın geri kalanındaki süper güçlerle rekabetçi mücadelesinde sadece bir pazarlık kozu haline geldi” dedi. 'Umutsuz bir karanlığın ortasında kaldıklarını' ifade eden Vanyan, “SSCB’nin yasal halefi olarak Rusya Federasyonu, bu çatışmanın mimarı ve operatörüdür. Rusya, 1994'te yapamadı, Azerbaycan buna karşı çıktı. Şimdi ikinci bir deneme olacak. Bu girişimin arka planı Türkiye ile bölgesel güç oyunları olacak. Bu çatışma durumu ancak Ermeniler ve Azerbaycan halkı adına müzakereyle, iki ülke yetkililerinin siyasi iradesiyle düzeltilebilir” dedi.

'ÇOCUKLARIMIZ KURBAN EDİLİYOR'

Dağlık Karabağ meselesi nedeniyle yaşanan ölümlere dikkat çeken Vanyan, “Uzlaşma olanaklarını kaybediyoruz. Militarizme ve milliyetçi propagandaya adeta haraç ödüyoruz. Bu savaşta çocuklarımız kurban ediliyor. Gözlerimizi bile kırpmadan onları ölüme gönderiyoruz. Sivil halk arasında bile kurbanların üzerine bahse giriyoruz” tepkisi verdi.

'BARIŞ TEK ÇÖZÜM'

Vanyan, barışa kulak verilmesi gerektiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Ermenistan ile Azerbaycan arasında doğrudan müzakereler barışı yeniden bölgemizde mümkün kılabilir. Her iki ülkenin liderlerine siyasi irade göstermeye ve vatandaşların güvenliğini sağlamaya çağırıyoruz. Bu barış umudumuz için tek seçenek. Eğer iki ülke arasında bu diyaloglar başlarsa iki toplum kurulan barışı korumak isteyecekler. Savaşa karşı barış çağrısı yapan insanlar seslerini daha fazla duyurabilecek ve bu sürece katılabilecekler. Bölgemizdeki ve dünyadaki barış potansiyeli savaş propagandasının altında küçülmesin."

***

BÖLGEDE GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Karabağ’da yaşananlarla ilgili ilk kez görüştü. Aliyev’in Putin’e telefon ederek doğum gününü kutladığı ve görüşmede çatışmalara ilişkin fikir alışveriş yapıldığı öğrenildi. Putin, “Ermenistan Başbakanı Paşinyan’la sürekli temas halindeyim. En kısa zamanda ateşkes sağlanması için çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.

Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle de görüştü. Ruhani, “Bu savaş ve çatışmaların şehir savaşlarıyla sonuçlanmamasını ümit ediyorum” açıklaması yaparken Aliyev, “İran’ın güvenliği Azerbaycan’ın güvenliğidir. Bu anlaşmazlığın komşu ülkelerin güvenliğine zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz” dedi. Öte yandan, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’a protestoda bulunarak, Bakü Büyükelçisi’ni geri çağırdı.

‘TAVİZLERE HAZIRIZ’

Ermenistan önceki gün Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına saldırıda bulunarak ciddi tahribata neden olurken bir yandan ‘taviz’ mesajları verdi. Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Sputnik’e verdiği demeçte, “Çözüm karşılıklı tavizler temelinde gerçekleşmeli. Ermenistan, Azerbaycan’ın da hazır olduğu tavizlere hazır” dedi.