Barış çığlığı tüm dünyadan yükseliyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna’daki çatışmalar şiddetlenirken savaş karşıtı protestolar da sürüyor. Dünyanın dört bir yanında sokağa çıkan savaş karşıtları “silahları bırakın” çağrısı yaptı.


Türkiye: Türkiye’de de pek çok kentte savaş karşıtı protestolar devam etti. İstanbul’da Beyazıt’ta bir araya gelen protestocular, “Çocuğumun üstüne bombalar yağıyor" diye konuştu. Antalya’daki eylemde ise “Tüm dünyayı bu anlamsız savaşı durdurmak için birleşmeye çağırıyoruz” denildi. Attalos Heykeli önünde gerçekleştirilen açıklamada, “Çocuklarımız barış içinde yaşamalı" denildi. İzmir’de de savaş karşıtı eylemler dördüncü günde devam etti. ‘Savaşı durdurun’ çağrısı yapılan eylem, Konak ilçesi Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşti.

Rusya: Moskova’daki Puşkin Caddesi’nde toplanan yüzlerce kişi, savaş karşıtı pankartlar açtı ve sloganlar attı. Polis sayısının, göstericilerden fazla olduğu görülürken, caddeye bazı giriş ve çıkışların polis barikatlarıyla kapatıldığı görüldü. Moskova ve St. Petersburg’un yanı sıra, Yekaterinburg ve Novosibirsk gibi şehirlerde de gösteriler düzenlendi. Polisle göstericiler arasında zaman zaman arbede çıktı. Başkent dahil Rusya’nın çeşitli şehirlerinde 24 Şubat’tan bu yana düzenlenen gösterilerde 1800’den fazla kişi gözaltına alındı.

Brezilya: Brezilya'daki Sao Paulo şehrinde, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları protesto edildi. “Savaşa hayır” sloganları atıldı. Rusya Konsolosluğu önünde toplanan protestocular pankartlarla savaşı durdurun dedi.

Irak: Erbil kentinde yaşayan Ukraynalılar savaşı protesto etti. Protestoculardan biri, "Barış içinde yaşamak isteyen insanları öldürüyorlar. Lütfen Ukrayna'daki savaşı durdurmamıza yardımcı olun. Biz savaş istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

İspanya: Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki askeri müdahalesine karşı İspanya'daki protesto gösterileri de dün devam etti. Başkent Madrid başta olmak üzere İspanya'nın farklı kentlerinde meydanlara dökülen İspanyollar, "Savaşa hayır", "Barış" sloganları attı.

Azerbaycan: Ukrayna'nın Bakü Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce kişi savaş karşıtı döviz ve pankartlar taşıdı. Savaşın sona ermesi yönünde sloganlar atıldı.

Kolombiya: Rusya'nın Bogota Büyükelçiliği önünde savaş karşıtı oturma eylemi düzenlendi.

Peru: Başkent Lima’da savaşa tepki gösterildi. Rusya büyükelçiliği önünde toplanan protestocular pankartlarla barış çağrısında bulundu.

Macaristan: Yüzlerce kişi başkent Budapeşte'de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını protesto etti.