Büyük Usta Vedat Türkali geniş bir kitlenin katılımı ile alkışlar ve karanfil yağmuru altında sonsuzluğa uğurlandı. Katılımcılar Vedat Türkali’ye ‘hemen barış’ sözü verdi

Barış dostu Türkali’ye veda

Barış sevdalı Türk edebiyatının usta ismi Vedat Türkali, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde son yolculuğuna uğurlandı. Teşvikiye Camisi’nde gerçekleşen cenaze törenine binler akın etti.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ile Mahmut Tanal, HDK Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, ESP Genel Başkan Yardımcısı Çiçek Otlu ve PM üyeleri, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in katıldığı törende, çok sayıda sanatçı, aydın, yazar ve oyuncu yanı sıra Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın sözlerine atfen Dev-Lis’liler Che Guevara tişörtleriyle yerini aldı.

‘Gurur duyuyorum’

baris-dostu-turkali-ye-veda-181173-1.

Vedat Türkali’nin kızı Deniz Türkali ve yakınlarının törene katılanların taziye dileklerini kabul ettiği törende bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Vedat Türkali‘nin ömrü boyunca ezilenlerin eşitliği, özgürlüğü ve barışı için mücadele ettiğini vurguladı.

“Onunla yoldaş olduğumuz için büyük gurur duyuyoruz” diyen Yüksekdağ, bugünün 1 Eylül Dünya Barış Günü olduğunu anımsatarak, “Çok istediği bölge ve dünya barışı için yan yana gelip onun sözünü ve sesini yükselteceğiz. Özgürlük, onurlu bir barış için hep birlikte onun gibi son nefesimize kadar mücadele edeceğiz. O bir sosyalistti. Bu fikirleriyle bu topraklara ilham oldu” dedi.

‘Barış sözü talimat’

baris-dostu-turkali-ye-veda-181175-1.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise “1 Eylül Dünya Barış Günü’nde kendisini sonsuzluğa uğurluyoruz ama kendisinin bize bıraktığı miras, yani bu ülkede adaletli bir barış olacak sözü bizim için bir talimat olarak kalacak” dedi.

Ülkemizde barışı Vedat Türkali ve onun gibi düşünenler gibi mücadele edenler hatırına mutlaka gerçekleştireceklerini vurgulayan Demirtaş, “Onuruyla ve hakkıyla yaşanmış bir yaşam. Tam bir devrimci yaşam. Hepimize böylesi bir yaşam ve böylesi bir ölüm nasip olur temennisinde bulunuyorum. Bu tür şahsiyetler elbette bir gün aramızdan ayrılırlar ama eserleriyle, fikirleriyle, yaşamıyla, yaşam pratiğiyle her zaman toplumda var olmaya devam ederler. Türkiye toplumu açısından büyük bir kayıp, bu kayıp nedeniyle üzgün olduğumuzu bir kez daha belirtiyorum. Şahsım, partim adına halkımıza ve ailesine başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

Polis engeli aşıldı

Teşvikiye Camisi’nde kılınan namazın ardından cenaze alkış ve zılgıtlarla omuzlara alındı. “Kavgamızın şairi Vedat Türkali” sloganıyla, cenaze aracının arkasında yürüyen kitlenin önü polis tarafından kesildi. Kitle ile polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Ancak kitle, polisin tüm engellemelerine rağmen Zincirlikuyu Mezarlığı’na kadar yürüdü.

Eşinin yanında

baris-dostu-turkali-ye-veda-181176-1.

Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilen usta yazar Vedat Türkali’nin cenazesi burada düzenlenen ikinci bir törenle 2013 yılında yaşamını yitiren eşi yazar ve siyasetçi Merih Pirhasan’ın yanına defnedildi. Burada da insan hakları savunucusu ve siyasetçi Akın Birdal, sosyalist yazar, çevirmen ve aktivist Sevim Belli ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş söz aldı. Tören Vedat Türkali’ye alkışlarla sona erdi.

Fotoğraflar: Zeynep Kuray - Recep Yılmaz