Barış, şiddeti sonlandırmaktan çok daha fazlası. Barışçıl bir toplumun ihtiyaç duyduğu koşulları inşa edeceğiz. Görevimiz tüm halkı aynı masada toplamak.

Barış için yeni bir şans
Gustavo Petro’ya başkanlık şeridini María José Pizarro giydirdi. (Fotoğraf: Depo Photos)

María José PIZARRO RODRÍGUEZ*

Kolombiya’da 50 yıldır süren savaş, yaklaşık 450 bin sivilin yaşamını yitirmesine sebep oldu ve 8 milyon insanı evini terk etmeye zorladı. Babam Carlos Pizarro Leongómez, bir dönem gerilla hareketi M-19’un komutanlarından biriydi. Direniş yıllarından sonra Kolombiya Devleti’yle barış anlaşması imzaladı ve 1990 yılında başkan adaylığını açıkladı. Barış anlaşmasının imzalanmasından tam kırk yedi gün sonra düzenlenen suikastta yaşamını yitirdi. Bu olay hayatımı değiştirdi, ailemi parçaladı ve ülkemizi büyük acıya boğdu.

Bu günlerde ulusal kâbusumuzun sonuna gelmiş olabiliriz. Gustavo Petro 7 Ağustos günü ülkenin yeni devlet başkanı olarak göreve oturdu Afro-Kolombiya toprakların savunucusu Francia Marquez ile birlikte ülkenin ilk ilerici hükümetini kurdular. Görevi devralırken yaptığı konuşmada yeni hükümetin ülkeye “gerçek ve kalıcı” barış getireceğinin sözünü verdi. Bunu başarabilmek için siyasi rakiplerini masaya çağırdı. Gerilla ve paramiliter unsurların da masaya çağrılarak koşullarını ortaya koymalarını sağlamaya çalışacak.

ARTIK SAVAŞ OLMASIN

Bir süredir ülkenin dört bir yanından barış çağrıları yapılıyordu. Petro’nun seçim zaferinden sonra ülkenin son aktif gerilla örgütü ELN, hükümetle yeniden pazarlık etme ve koşullarını sunma talebinde bulundu. Ardından bir dizi sağcı paramiliter örgüt, uyuşturucu karteli ve suç örgütü de ateşkes çağrısı yaptı ve barış koşullarını müzakere edeceklerini duyurdu. 7 Ağustos günü yapılan göreve geliş törenine katılan kalabalığın çağrısı net bir biçimde işitilebiliyordu: Artık savaş olmasın!

Ülkeye birlik beraberlik getirme amacı Petro’nun başkanlık programında önemli bir yere sahip. Benim gibi birçok ilerici adayın şu anda Meclis’te yer almasının sebebi de bu. Aylar süren istişareler sonunda emekçileri, beyaz yakalıları, çiftçileri, yerlileri ve Afro-Kolombiya halkını bir araya getiren geniş bir koalisyon kurmanın gerekliliğinde karar kıldık. Kolombiya’da Tarihi Uzlaşma olarak bilinen bu ittifakla, mart ayında yapılan yasama seçimlerinde büyük bir zafer kazandık ve Meclis’te çoğunluk elde ettik.

Kalıcı barışı kazanmak için ne yapmamız gerekecek? Öncelikle 2016 yılında imzalanan barış anlaşmalarının gereğini yerine getirmemiz gerek. O dönem Kolombiya hükümeti ve FARC’ın gerilla kuvvetleri çatışmaları sonlandırmak için uluslararası aktörlerin de katılımıyla kapsamlı bir pazarlık yürütmüşlerdi. Fakat eski Başkan Ivan Duque iktidara gelir gelmez anlaşmayı elinin tersiyle itti. Bu kararın acı sonuçları oldu ve 2016 yılından bu yana bin 300 toplumsal lider ve barış imzacısı suikastlar neticesinde yaşamını yitirdi.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

2016 anlaşmasının vaatlerini yerine getirmek istiyoruz. Eski gerilla savaşçılarının topluma yeniden kazandırılması, meslek edinebilmeleri için ekonomik yardım almaları bunun bir parçası. Kolombiya’nın tekelleşmiş toprak rejimini yeniden düzenleyecek reformlar hayata geçirmek de diğer bir işimiz olacak. Son olarak, “uyuşturucu ile savaş” politikasını sonlandıracak, “uyuşturucu ile mücadele” adı altında halklarımıza yönelik suçlar işleyen paramiliter uygulamaların önüne geçeceğiz.

Barış, şiddeti sonlandırmaktan çok daha fazlasıdır. Barışçıl bir toplumun ihtiyaç duyduğu koşulları inşa edeceğiz. Bunun temel gerekliliği, Kolombiya Devleti’ni gerçek ve hayali iç düşmanlar ile savaşmaktan geri tutmak ve halklarımızın gelişimi için çalışmaya yönlendirmek olacak. Çevik kuvvet polisine değil, okullara ve hastanelere yatırım yapacağız. Uçaklarımızı ve helikopterlerimizi sivilleri öldürmek için değil, ülke altyapımızı yeniden inşa etmek için kullanacağız. Koko yaprağı üretimine engel olmak için gökyüzünden zehir atmak yerine, sürdürülebilir tarımı destekleyeceğiz. Her gün şiddetin hedefi olan kadınlarımızı koruyacak ve güçlendireceğiz, barışçıl bir toplumun inşası için çalışacağız.

Gustavo Petro seçim kampanyası sırasında önümüzdeki seçimin ‘basitliğinden’ söz ediyordu: Eski ölüm siyaseti, ya da yeni yaşam siyaseti. Kolombiya halkı seçimini yaptı. Görevimiz tüm halkı aynı masanın etrafında toplamak. Toplumun dışlanan kesimlerinden, meclisteki siyasi rakiplerimize, yeni barış sürecini hep birlikte başlatacağız.

***

YENİ HÜKÜMETİN ADIMLARI

Devlet Başkanı Gustavo Petro, yaklaşık 60 yıldır devam eden savaşı sona erdirmek ve barış görüşmelerini yeniden başlatmak amacıyla gerilla grubu Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) üyeleri hakkındaki tutuklama kararlarını ve iade taleplerini askıya aldı. Bolivar eyaletinde dün düzenlenen güvenlik konseyi toplantısına katılan Petro, "Karar, Kolombiya’da yeni bir barış süreci olasılığını başlatıyor" dedi. Kolombiya’da 7 Ağustos’ta başkanlık görevine resmi olarak başlayan eski gerilla Petro’nun hem görevi devralma töreni hem törendeki konuşması hem de iki haftalık hızlı başlangıcında üç başlık öne çıktı.

• Ülkede sağlanacak barışa ilişkin adımlar: ELN ile 2018’de başlayıp 2019’da kesintiye uğrayan diyaloğun tekrar başlatılması için Kolombiya Yüksek Barış Komiseri Danilo Rueda öncülüğünde Havana’ya giden heyetin "siyasi adımlar atılması" hedefi olduğu aktarıldı. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’yle (FARC) 2016’da imzalanan barış anlaşmasının uygulanacağı açıklandı.

•Değişen ekonomi modeli: Dünya Bankası, Kolombiya’yı "dünyanın en eşitsiz ülkelerinden biri" olarak tanımlarken yeni başkan, kırsaldaki eşitsizliği azaltmaya çalışacağına ve kırsaldaki mülklerin vergilerini artıracağına söz verdi. Petro, Kolombiya’nın bir sanayileşme stratejisi olmadığı, planlı bir ekonomik kalkınma modeline geçilmesi gerektiğini savundu.

•Dış politikada siyasetin değişen yönü: Petro hükümeti ilk olarak komşusu Venezuela ile 2019’dan beri kopuk olan ilişkilerini yeniden kurmak üzere bu ülkeye büyükelçi atadı.

*Kolombiya Senatosu Üyesi
Çeviren: Fatih Kıyman
Kaynak: The Guardian