DEÜ’de Barış Bildirisi’ne imza atan akademisyenleri 2017 yılında başlayan ihraç sürecinde rektör yardımcısı olan Prof. Dr. Hale Ören ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Dicle’ye, TTB tarafından ceza verildi.

Barış imzacısı akademisyenleri açığa alan Hale Ören ve Oğuz Dicle'ye TTB'den ceza

Berkay SAĞOL

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Barış Bildirisi'ne imza atan 12 akademisyen, 2017 yılının Temmuz ayında dönemin Rektör Yardımcısı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hale Ören’in de bulunduğu soruşturma komisyonu tarafından açığa alınmalarının ardından yaklaşık 1 yıl sonra ifadeleri dahi alınmadan meslekten ihraç edildi. O dönem Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof Dr. Oğuz Dicle, ihraç edilen akademisyenlerin odalarından özel eşyalarının almalarına engel olmuştu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yürütme Konseyi, Prof Dr. Oğuz Dicle'ye uyarı cezası, Prof. Dr. Hale Ören'e ise 30 gün süreyle meslekten men cezası verdi. Prof. Dr. Ören, kendisine henüz bir belge ulaşmadığını ve söz konusu kararı basın mensuplarından duyduğunu ifade etti. Ören bu nedenle şu an için bir açıklamada bulunamayacağını belirtti.

Barış Bildirisi imzacısı olan ve o dönem ihraç edilen akademisyenler arasında yer alan Prof. Dr. İzge Günal, “KHK ile atılmadan önce açığa alınan tek akademisyenler bizdik. Açığa almak delillerin karartılmasını önlemek anlamına gelir ancak bizim zaten delil karartma gibi bir durumumuz yoktu. Ayrıca açığa alma çok hızlı bir biçimde sonlandırılması gerekir süreçtir. Bizi açığa aldılar, üstelik üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bizim ifademizi bile almadılar. Hale Ören'e ceza verilmesinin sebebi açığa alma durumunu kötüye kullanmak ve bunu bir ceza gibi kullanmak” dedi.

Prof. Dr. Günal kararın son derece olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi ve ekledi: “KHK’yla ilgili ilk kez Türkiye'de bir meslek örgütü bu konuda bir işlem yaptı ve birilerinin üzerine gitti. Diğer meslek odaları da bu kararın üzerine gitmeli. Cezalar bu kişilere hekim oldukları için verildi. Başka fakültelerde de bu şekilde hukuksuzca davranan kişiler oldu. Umarım bu karar diğer meslek örgütlerine örnek olur ve onlar da gerekli işlemleri yaparlar.”