Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin bugün ölüm yıl dönümü, ancak hâlâ tek bir fail bulunmadı. Üstelik avukatların dava dosyasıyla irtibatı kesildi

Barış’ın ‘Elçi’si geçen yıl bugün öldürüldü

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, geçen yıl bugün, çatışmalarda zarar gören tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada öldürüldü. Ancak, geçen zamana rağmen tek bir fail bulunmadı. Ayrıca, olayla ilgili açılan soruşturmada bugüne kadar 3 savcı değişti. Tahir Elçi Cinayeti Soruşturma Komisyonu üyesi ve aile avukatı Mahsuni Karaman, kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini söyledi ve “Elçi dosyasıyla ilişkimiz kesilmiş durumda, hangi aşamada olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Karaman şöyle devam etti: “Elçi dosyasında herhangi bir gizlilik kararı olmadığı halde bu dosyayla ilişkimiz kesilmiş, örnekler verilmiyor, dosyanın şu an itibariyle hangi aşamada olduğunu bilmiyoruz. Ama bildiğimiz şeyler var. Dosyada hala tek şüpheli yok. Elçi’yi vuran silah tespit edilemedi, çünkü mermi çekirdeği bulunmadı. Net deliller olmadığı için de bu cinayeti aydınlatma açısından ilerleme kat edilmedi. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nda 100’ün üzerinde talebimiz oldu. Bu taleplerimiz konusunda ne yapıldığını bilmiyoruz. Çünkü savcı ne kamuoyuna ne de bize bilgi veriyor.”

Tetikçi bulunursa ilerleme sağlanır
Elçi’nin cinayete giden yolun 19 Ocak 2007 yılında katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ile aynı olduğunu ifade eden Karaman, Dink cinayetinde küçük bir avantajın olduğunu o da kısa bir süre sonra tetikçi olan Ogün Samast’ın yakalanması olduğuna dikkat çekti. Elçi cinayetinde fail bulunmadığı için de dosyada ilerleme katedilmediğini söyleyen Karaman, “Bizi faillere götürecek sağlam delil yok dosyada. Tetikçi bulunursa sonrası için ilerleme sağlanır. Bir yıl geçti ama hala istediğimiz yerde değiliz” diye konuştu.

5 günlük anma etkinliği olacak
Elçi için ilk etkinlik bugün ödürüldüğü Dört Ayaklı Minare önünde, öldürüldüğü saat olan 10.53’te yapılacak. Basın açıklamasına Elçi’nin eşi Türkan Elçi ve ailesi, Diyarbakır Barosu yönetimi, avukatlar ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılacak. İkinci anma ise saat 14:00’da Elçi’nin Yeniköy’deki mezarı başında gerçekleşecek. Akşam saat 19:30’da da Cegerxwin Kültür Merkezi’nde dengbej dinletisi ve belgesel gösterimi olacak. Yarın ise İstanbul’da, Bakırköy Belediyesi Leyla Gencer Salonu’nda gerçekleştirilecek anmada Türkan Elçi de bir konuşma yapacak. 30 Kasım günü Diyarbakır’a dönen etkinlik programında saat 18:00’da Diyar Galeria Şehir Sineması’nda sinema gösterimi olacak. 1 Aralık günü ise saat 13:00’da Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Hatıra Ormanı için fidan dikilecek. Son olarak 2 Aralık günü Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Konferans Salonu’nda, saat 13:00’te “Tahir Elçi ve İnsan Hakları Mücadelesi” adıyla bir panel gerçekleştirilecek.