Barış isteyen akademisyen üniversiteden atıldı

Neslihan Karataş

‘Barış için Akademisyenler’ imzasıyla yayımlanan ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza atan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Battal Odabaşı’nın, Rektörlük tarafından görevine son verildiği öğrenildi. Bildiriye imza atmasının ardından Odabaşı hakkında soruşturma açılmış, kendisinden imzasını geri çekmesi istenmişti.

Odabaşı hakkındaki soruşturma, işten atma kararıyla sonuçlandı. Odabaşı’na yazılı olarak tebliğ edilen işten çıkarma kararında, “Ülkenin bölünmesine yönelik bir metne kurum izni olmadan imza attığınız için görevinize son verildi” denildi. Doç. Dr. Odabaşı, böylelikle bildiriye imza attığı için işine son verilen ilk akademisyen oldu.

‘Ben onurumu seçtim’

Gazetemize konuşan Doç. Dr. Battal Odabaşı, iktidara boyun eğmeyip onurunu tercih ettiğini dile getirerek şöyle konuştu: ‘’Düşünce özgürlüğü ve ifade özgürlüğü bütün bir kavramdır. Bu bize Sokrateslerden Nazımlardan miras kalmıştır. Özellikle akademik dünya için, basın için, edebiyatçı için bu kavram çok daha özel bir anlam ifade ediyor. Bizler karanlıkta duran o ellere sahip çıkmaktan öte, o ellerden biri olmak istedik. Bize kısacası ‘Ya ekmeğinizi yada onurunuzu tercih edeceksiniz’ demiş oldular. Ben onurumu seçtim… Yasal yollardan da tüm haklarımı arayacağım.’’