Gazeteci Barış Pehlivan, insanların kişisel bilgilerinin satışa çıkarıldığını öne sürdü. Pehlivan, “Dilediğiniz insanın adreslerinden cep telefonlarına kadar her bilgisi herkese açık şekilde satılıyor” dedi.

Barış Pehlivan: On milyonlarca insanın tüm kişisel bilgileri çalındı

Gazeteci Barış Pehlivan, devlete ait internet sitelerinde vatandaşların kişisel bilgilerinin çalındığı iddialarını gündeme getirerek, "On milyonlarca insanın tüm kişisel bilgileri çalındı. En güncel verilerin her isteyene 10 bin liraya satıldığı kulağıma geliyor" dedi.

Pehlivan, Cumhuriyet'te yer alan '500 liraya satılık mahrem' başlıklı yazısında verilerin hem Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) hem de Sağlık Bakanlığı sisteminden çalındığını ifade etti.

Bilgilerin Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Yönetim Sistemi'ndeki açıklardaki sızıntı sebebiyle yapıldığı iddialarını yazan Pehlivan, Türkiye’nin şu an dijital sırları koruma konusunda 110 ülke arasında 96. sırada olduğunu da hatırlattı.

Geçtiğimiz günlerde kişise verilerin çalındığına dair yaptığı paylaşımlar sebebiyle tutuklanan gazeteci İbrahim Haskoloğlu'na değinen Pehlivan, Haskoloğlu'nun CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'e anlattığı olaya da yazısında yer verdi.

'YÜZDE 50 İNDİRİMLE 500 LİRA'

Pehlivan'ın yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

"On milyonlarca insanın tüm kişisel bilgileri çalındı. En güncel verilerin her isteyene 10 bin liraya satıldığı kulağıma geliyor. İnternetten kolayca girilen açık bir site üzerinden ise tüm Türkiye’deki insanları aylık sınırsız sorgulamanın bin liraya yapılabildiği söyleniyor. Herkesin girebileceği bir Telegram grubunda aynen şöyle yazan bir duyuru bile gördüm:

“Bayrama yakın olduğumuz için: TC.den seri no, aile, GSM, mail, vesikalık, adres...

Toplu bir arada panel yüzde 50 indirimle 500 lira!”

Okurken şaşkınlığımdan ağzımı elimle kapatıyorum, yazarken yaşanabilecekleri düşünüp acı çekiyorum. Dilediğiniz insanın adreslerinden cep telefonlarına kadar her bilginin herkese açık şekilde para karşılığı sunulmasından bahsediyorum. Özellikle hırsızların, katillerin ve teröristlerin bu parayı verdiğini yazıyorum.

İddia o ki veriler hem ÖSYM’den hem de Sağlık Bakanlığı sisteminden çalındı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Yönetim Sistemi’ndeki açıklardan sızıntı olduğu düşünülüyor."