Barış umudu yarım kaldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Berlin'deki Libya Konferansı'na katılan ülkeler sağlanan anlaşmadan memnun ancak temkinli. ABD ve Rusya dışişleri bakanları konferans sonuçlarına ilişkin umutlu konuşmadı. Pompeo hâlâ yanıt bekleyen çok sayıda soru olduğunu söyledi

Almanya’nın başkenti Berlin'de Pazar günü düzenlenen Libya Konferansı olumlu ancak yetersiz görüldü. 55 maddelik yol haritasının belirlendiği konferansa katılımcı aktör ve ülkelerden benzer tepkiler geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ateşkes sağlanması yönünde ilerleme kaydedildiğini, ancak ülkedeki durumun iyi ve etkin bir şekilde nasıl gözleneceği de dahil olmak üzere hâlâ yanıt bekleyen çok sayıda soru olduğunu dile getirdi. "Hâlâ yapılacak çok iş var. Libya, karmaşık bir çatışma alanı" diyen Pompeo, konferans katılımcılarının siyasi çözüme ulaşılması isteğini gösterdiklerine de dikkat çekti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da konferans sonuçlarına ilişkin umutlu konuşmadı. Libya'daki çatışma tarafları arasında "ciddi" bir diyaloğun sağlanamadığını belirten Lavrov, "Taraflar arasında ciddi ve kalıcı bir diyaloğu sağlamayı henüz başaramadığımız açık" şeklinde konuştu.

AB: Katkıda bulunabiliriz

Avrupa Komisyonu ise Libya Konferansı'nın sonuç bildirgesini "ileri doğru önemli bir adım" şeklinde değerlendirdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Komisyonun Dış İlişkiler Sorumlusu Josep Borell tarafından yapılan ortak açıklamada, konferansın "Libya krizinin bu belirleyici döneminde" bölgesel ve uluslararası aktörleri bir masa etrafında topladığına işaret edildi. Libya'da barış sürecinin başlatılması gerektiği vurgulanan açıklamada, konferansta önemli bir adım atılmış olmasına rağmen hâlâ yapılacak çok iş olduğuna da işaret edildi.

Konferansın ev sahibi Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas da yaptığı değerlendirmede, sağlanan anlaşmanın silahlı çatışmaların sona erebileceğini ve siyasi bir barış sürecinin başlayabileceğini gösterdiğini kaydetti.

***


Ateşkes siyasi sürecin önünü açacak

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libya'da Türkiye'nin mevcudiyeti barış umutlarını arttırmıştır. Meşru hükümetinin yanında durmaya devam edeceğiz. 55 maddelik zirve bildirgesini kabul ettik. Burada BM çatısı altında bir yol haritası bulunuy or. Bizim Putin ile birlikte çağrısını yaptığımız ateşkese uyulması halinde siyasi sürecin de önü açılacaktır" dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Libya’da çatışmaların durması ve siyasi çözüm için önemli bir fırsattır" paylaşımında bulundu.

***

Türkiye destekli 2 bin militan Libya'da

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Libya'da Türkiye tarafından desteklenen yaklaşık 2 bin 400 Suriyeli militanın bulunduğunu iddia etti.
DW’nin aktardığına göre Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Libya'da Türkiye tarafından desteklenen 2 bin 400 kadar Suriyeli militanın bulunduğunu, yaklaşık bin 700 milisin de şu anda Türkiye'de eğitim aldığını ileri sürdü. Al Monitor'da da Türkiye'nin Libya'ya şu ana kadar 80 asker yolladığı haberi yer aldı. Dergide, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına atfen askerlerin savaşmak için değil, Trablus hükümetine bağlı askerlerin eğitimi ve koordinasyon amaçlı Libya'da bulunduklarına işaret edildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.