Bakırköy’de ‘Barıştan, demokrasiden, özgürlükten vazgeçilemez’ sloganıyla düzenlenen mitingde barış ve demokrasi için mücadele çağrısı yapıldı

Barış ve demokrasi için mücadele çağrısı

İstanbul’daki Dünya Barış Günü mitingi Bakırköy miting alanında kutlandı. Yapılan konuşmalarda ve atılan sloganlarda, barış, özgürlük ve demokrasi vurgusu öne çıktı.

İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda miting gerçekleşti. “Barıştan, demokrasiden, özgürlükten vazgeçilemez” sloganıyla düzenlenen miting öncesi Bakırköy İncirli Caddesi üzerinde Dikilitaş’ta toplanan kortejler Bakırköy Özgürlük Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.
Miting öncesi gelenlere kontrol noktalarında üst araması yapıldı. Polis tarafından pankart ve flamalar tek tek incelendikten ve fotoğrafı çekildikten sonra mitinge gelenlerin alana girmesine izin verildi.

“Barışa sözümüz, değiştirecek gücümüz var”, “Halk demokrasisi ve barış için mücadeleye”, “Emekçiler barıştan, özgürlükten, demokrasiden vazgeçmeyecekler”, “Egemenler savaş, emekçiler barış istiyor”, “Sağlığa giden yol barıştan geçer” pankartlarının taşındığı miting öncesi Cumartesi Anneleri için söylenilen ‘Beni bul’ şarkısı çalındı.
Anneler kortejdeki yerini aldı

Cumartesi Anneleri ve Barış Anneleri de yürüyüş kortejlerinde yerini aldı. Barış Anneleri kortejde “Savaşa geçit vermeyeceğiz” pankartını taşırken, Cumartesi Anneleri ile bütünleşen “Beni Bul Anne” şarkısı da yürüyüş korteji boyunca ses araçlarından yüksek sesle çalındı.

‘Barışta ısrar yaşamda ısrardır’
Kortejde, “Gerçek barış devrimle gelir”, “Barışa sözümüz değiştirecek gücümüz var”, “Sağlığa giden yol barıştan geçer”, “Barışta ısrar, yaşamda ısrardır” ve “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” pankartları taşındı. Yürüyüş başlamadan önce toplanan yurttaşlar, ses araçlarından çalınan ezgiler eşliğinde halay çekti. Barış Anneleri, yıllardır başlarından indirmedikleri ve kendileri ile simgeleşen beyaz tülbentlerini taktı.

HDP milletvekilleri Dersim’de haftalardır devam eden orman yangınının ve Cumartesi Anneleri’nin eyleminden fotoğraflar ile mitinge katıldı.

Silahsızlanma kampanyası
Reddettiği erkek tarafından öldürülen Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken, mitingde bireysel silahlanmaya karşı başlattığı imza kampanyası için stand açtı.

Binlerin katılımıyla başlayan yürüyüş Özgürlük Meydanı’naa kadar genişledi. Arama noktalarında polis birçok döviz ve pankarta el koydu.

“Barıştan, özgürlükten, demokrasiden vazgeçmeyeceğiz” pankartı da her kortejde yerini aldı. Ayrıca aynı pankart, miting alanında kurulan platforma asıldı. Alanda başka pankartın asılmasına izin verilmedi. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına gerçekleştirilen saygı duruşuyla başlayan mitingde, tertip komitesi adına ortak açıklama yapıldı. Sonrasında Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri, 10 Ekim Derneği, Gezi Platformu’ndan temsilciler, aylardır Zeytinburnu Belediyesi önünde işi için direnişte olan Kenan Güngördü birer kısa konuşma yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile HDK Eşsözcüsü Onur Hamzaoğlu’nun yaptığı konuşmaların ardından Grup Vardiya ve Bajar sahne aldı.