Çok sayıda baro, genel kurulların ertelenmesi kararının yürütmesinin durdurulması istemiyle iptal davası açtı. Baro başkanları, “Seçim yapalım diyoruz. Kaçıyorlar” dedi.

Baro başkanlarından genelgeye iptal davası: Korkup kaçıyorlar

Dilan Esen

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı “Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinlikler ertelenecek” şeklindeki genelgesiyle baro seçimlerinin 1 Aralık’a kadar ertelenmesine yönelik tepkiler sürüyor. Çok sayıda baro da yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açtı. Van Barosu ise çoğunluk sağlandığı takdirde genel kurulu gerçekleştirecek. Denizli Barosu ise kendilerine herhangi bir tebliğ ulaşmadığı için genel kurulu gerçekleştireceklerini açıkladı.

Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Aydın, Antep, Bursa ve Tekirdağ Baroları ise genel kurulların yapılamayacak olması nedeniyle İl Umumi Hıfzıssıhha Kurul Kararları’nın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtı.

Merkezefendi İlçe Seçim Kurulu Müdürlüğü’nden herhangi bir yazı tebliğ edilmediğini açıklayan Denizli Barosu da genel kurulu 10-11 Ekim tarihlerinde gerçekleşeceğini bildirdi. Ankara Barosu, 10-11 Ekim’de genel kurul yapacak. Kilis Barosu ise seçimlerini önceki gün yaptı. Kilis Barosu Başkanı Hayri Muammer Fazlıağaoğlu oldu.

İptal davası açan baroların başkanları BirGün’e konuştu.

VİRÜS AKP KONGRESİNİ ETKİLEMİYOR

Kendilerine resmi bir tebligat yapılmadığını söyleyen Antep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, seçim müdürünün Whatsapp üzerinden bilgilendirme mesajı gönderdiğini aktardı. Mesaj üzerinden dava açtıklarını vurgulayan Şarklı, “Türkiye’nin hukuk devleti olmadığını biliyoruz. AYM’nin 1 Ekim’de çoklu baro düzenlemesine ilişkin verdiği karar zaten içler acısı. Bu kararların hukuksal değil siyasi olduğun biliyoruz. Antep Şahinbey’de 1 hafta sonra AKP ilçe kongresi yapılacak. Bu virüs baroları etkiliyor ama siyasi partileri etkilemiyor” dedi.

Kararı, ileride Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) seçimlerini engellemek için de kullanılacağını belirten Şarklı, “Yandaş barolar seçime giremeyeceklerdi, muhtemelen onların seçime girmesini sağlamak ve TBB’nin seçimlerini ertelemek için bu durumu kullanacaklar” diye konuştu.

HESAP VERECEKLER

Tebliğin önceki gün saat 17.45’te ulaştığına dikkat çeken Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ise durumun Anayasa veya hukukla açıklanamayacağının altını çizdi. Yargının, siyasal iktidarın güdümünde olduğunu dile getiren Balkan, şunları söyledi: “Avukatlık Kanunu’nda emredici hüküm var. Genelge ve Hıfzıssıhha Kurulları kararlarıyla seçimli genel kurullar ertelenemez. Yapılanlar yasadışıdır. Sorumluluk doğurur. Yarın bir gün hesap verirsiniz. Çoklu Baro, TBB delege yapısı, AYM kararı derken bütün kuralları kendilerinin belirlediği bir oyunda, gelin seçim yapalım, diyoruz; biz daha hazır değiliz, kazanamıyoruz, diyorlar ve kaçıyorlar.”

VAN BAROSU KANUN UYARINCA YAPACAK
Van Barosu ise Avukatlık Kanunu gereğince genel kurulların ertelenemeyeceğini aktararak dün yapacakları genel kurulun çoğunluk sağlanamadığı için haftaya ertelendiğini belirtti. Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, “Kanunda açıkça düzenlenen bir konuda kısıtlama getirilebilmesi, ancak Anayasa'ya uygun olarak çıkarılacak bir kanunla mümkün olabilir. İçişleri Bakanlığı'nın veya İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun bu konuda karar alma, erteleme yetkisi bulunmamaktadır, genel kurulumuzu 10-11 Ekim de yapacağız” şeklinde konuştu.

ÇAG ADAYI YAZICIOĞLU'NDAN ÇAĞRI

İstanbul Barosu 2020 Genel Kurulu Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG) Başkan Adayı Ata Yazıcıoğlu, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle ertelenen genel kurullara ilişkin çağrı yaptı. Yazıcıoğlu, İstanbul Barosu, başkan adayları ve seçim gruplarına yaptığı çağrıda, 10-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilnmesi planlanan genel kurula katılmaya davet etti.

Fotoğraf: Alican Uludağ