AKP’nin baroların yapısını değiştirmeyi amaçlayan kanun teklifinin Meclis’teki ilk görüşmelerine Adalet Komisyonu’nda başlandı. Baro başkanları doğrudan baroları ilgilendiren teklifin görüşmelerine katılmak için Meclis'e geldi ancak Adalet Komisyonu’ndan izin çıkmayınca Meclis’e alınmadı. Adana Baro Başkanı Veli Küçük, kendileri içeriye alınana kadar bekleyeceklerini açıkladı

Baro başkanlarının Meclis'te bekleyişi sürüyor: 'İçeriye alınana kadar bekleyeceğiz'

AKP’nin Meclis’e sunduğu baroların yapısında değişiklik yapan çoklu baro yasa teklifi Adalet Komisyonu’nda görüşülürken, baro başkanları Meclis kapısında bekleyişlerini sürdürüyor. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, üç baro başkanının komisyona katılmasını önerdi ancak başkanlar “Hepimiz gireceğiz üçümüz konuşacağız" dedi. Adana Baro Başkanı Veli Küçük, kendileri içeriye alınana kadar bekleyeceklerini açıkladı.

Meclis Çankaya Kapısı’nda bekleyen baro başkanlarının yanına giden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’den ise bir öneri daha geldi. Özel, bütün baro başkanlarının tamamının Meclis’e alınması ve üçünün komisyona katılmasını önerdi. Özel, “Baroların kanunu değiştiriyorlar ama baro başkanı yok. Meclis’in duvarının dibinde bekleyecek, siz onların kanununu değiştireceksiniz. Bu savunmaya yapılmış saldırıdır” dedi.

BARO BAŞKANLARININ BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

Meclis'e alınmayan baro başkanlarının TBMM önünde bekleyişi sürüyor. Polis baro başkanlarının olduğu bölgeye bariyer ördü. Öte yandan gazeteciler, baro başkanlarının olduğu bölgeye alınmıyor.

baro-baskanlarinin-meclis-te-bekleyisi-suruyor-iceriye-alinana-kadar-bekleyecegiz-752208-1.

"AVCILARA AÇIK, BAROLARA KAPALI"

AKP ve MHP’nin pandemiyi gerekçe gösterdiğini vurgulayan Özel, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda dün görüşülen yasa teklife Türkiye’deki avcıların temsilcilerin tamamının görüş bildirdiğine dikkat çekerek, “Avcıların temsilcisine açık olan kapı baro başkanlarına kapalı oluyorsa, kimse birbirini kandırmasın. Burada savunma hakkına husumet vardır” diye konuştu.

ANKA’ya konuşan Adana Baro Başkanı Veli Küçük, kendilerine 3 temsilci teklifinin milletvekilleri aracılığıyla iletildiğini ancak bütün baro başkanlarının girmesini istediklerini söyleyerek, “Meclis’e alana kadar beklemeyi sürdüreceğiz” diye vurguladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise baro başkanlarına yapılan öneriyi Twitter hesabından paylaşarak, “Görüşmeler sürüyor” dedi.

"BU YASA ANAYASA'YA AYKIRI"

TBMM Adalet Komisyonu’nda, 'çoklu baro' teklifinin görüşmelerinde, muhalefetin ısrarıyla baro başkanlarının da görüşlerini dile getirmesi gündemde. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in “35 baro başkanı Meclis duvar dibinde oturuyor, istemezler. Genel Sekreterlik gibi bir salona alalım ve burada üç baro başkanını dinleyelim” demesi ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın “Onlar kendi aralarından seçeceği üç baro başkanı konuşsun” diye destek vermesi üzerine Komisyon Başkanvekili Yılmaz Tunç, üç baro başkanının komisyonda konuşabileceğini söyleyerek ara verdi.

Komisyondaki görümeler sırasında AKP Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, teklifin Anayasaya aykırı olduğunu iddialarını reddetti. Başer, “Türkiye Barolar Birliği, avukatlık birliği değildir. Getirmiş olduğumuz seçim sistemi Anayasa’ya uygundur” dedi.

CHP Adalet Komisyonu Üyesi ve Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, “Her ile nüfusuna göre vali mi atıyorsunuz? Bu yasa Anayasa’ya aykırıdır” diye konuştu.

baro-baskanlarinin-meclis-te-bekleyisi-suruyor-iceriye-alinana-kadar-bekleyecegiz-752197-1.

"İŞİ BAŞTAN SİYASALLAŞTIRMAK ANLAMINA GELİR"

Anayasa’ya aykırılılık ile ilgili söz alan CHP'li İbrahim Kaboğlu, şunları söyledi:

“Anayasa’mıza göre; örgütler farklı kategorilere ayrılmıştır. Bunların her biri Anayasa’nın ilgili maddelerine göre farklı farklı tanınmıştır. Kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları ne dernek ne vakıf ne sendika ne de siyasi partidir. Barolar, kamu tüzel kişisidir. Anayasa bütününde okumamız gerekiyor. Barolar; sav, savunma ve hüküm üçlüsünde yer alıyor. Anayasa’da siz hakimler ve savcılar tarafsız ve bağımsız olsun, avukatların bağımsızlığın yerine tarafgir bir avukatlık örgütlenmesi olsun istiyorsunuz. Bu Anayasa’nın adil yargılanma hakkını düzenleyen 36. maddesine aykırıdır.

Kamu tüzel kişiliğinin anlamını belirttim çünkü aynı anda bir kamu tüzel kişiliği geçerlidir. Bu açıdan ciddi bir sorunla karşı karşıya buluyoruz. Öğrencileri staj sonrası, farklı barolara bölmek işi baştan siyasallaşmak anlamına geliyor. Bu cemaatleşme, cemaatlerin öğrenci kapması. ‘Bizim baromuza kaydolursan burs vereceğiz’ şeklinde. Türkiye’nin yakın geçmişinde gördüğümüz gibi dinin alet edilmesi tehlikesi de bulunmakta.”

"BARO BAŞKANLARININ 'HEPİMİZ KONUŞALIM' DİYE TALEBİ YOK"

Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, pandemi dolayısıyla baro başkanlarından sadece üçünün komisyona gelebileceğini ancak baro başkanlarının bunu kabul etmediğini söyledi. Tunç’un baro başkanlarının TBMM kapısında kalmasına ilişkin açıklamasından geçen saatlerin ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “35 baro başkanı Meclis duvar dibinde oturuyor. Bir çaba oldu ve boşuna gitti. Üzüldük. Bir iletişimsizlik olmuş. Arkadaşlarının kapıda kalmasını istemezler. Onlara yakışan bir şekilde alınsın. Genel Sekreterlik gibi bir salona alalım ve burada üç baro başkanını dinleyelim” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da “Baro başkanlarının ‘hepimiz konuşalım’ diye talebi yok. Onlar kendi aralarından seçeceği üç baro başkanı konuşsun. Pandemi olduğu için bahçede bile bekleyebilirler. Özel’in söylediği izlenim bende de vardı. Bu iletişimi düzeltmek önemli” ifadelerini kullandı.

Tunç’un üç baro başkanının komisyonda konuşabileceğini söylemesi üzerine milletvekilleri, tüm baro başkanlarının TBMM’ye alınmasını istedi. Tunç, “Meclis’e alınmamaları komisyonun problemi değil, Meclis İdare Amirliği ile görüşülebilir” dedi.

CHP'Lİ AĞBABA: BARO BAŞKANLARINA GÖNDERİLEN BANKLAR ENGELLENDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Çankaya Belediyesi tarafından baro başkanlarına gönderilen banların polis tarafından engellendiğini söyledi.

Sosyal medya hesabından videolu pyalaşım yapan Ağbaba, "Baro başkanları AKP tarafından savunmayı susturmaya yönelik hazırlanan yasa teklifi komisyonda görüşülürken meclise alınmıyor. Baro Başkanlarına Çankaya Belediyemiz tarafından gönderilen banklar polis tarafından engellenince bankları polis barikatından alıp, başkanlara ulaştırdık" dedi.