Kocaeli’nde bir avukatın uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından barolar bugün duruşma boykotu yapacak. Baro başkanları, polis ve yargı tarafından mesleğin itibarsızlaştırıldığını bu durumun da avukatları saldırıya açık hale getirdiğine dikkat çekti.

Barolar boykotta

DİLAN ESEN

Kocaeli Gebze’de Avukat Ersin Arslan’ın icra memurlarıyla birlikte haciz işlemi için gittiği evde öldürülmesinin ardından tepkiler sürüyor. Çok sayıda baro bugün duruşmaları boykot edecek. Boykot yapacak olan avukatlar yalnızca acil duruşmalara girecek. Avukatların sık sık saldırıya, tehdide, hakarete ve darba maruz bırakıldığını söyleyen Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ile Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, boykot kararını BirGün’e anlattı.

Avukatların her türlü hakkının ihlal edildiğine dikkat çeken Bilgin Yeşilboğaz, savunmanın buna karşı çözüm beklediğini söyledi. Yeşilboğaz, şunları dile getirdi: “Bu zihniyetin değişmesini ve etkin yasalar çıkarılmasını istiyoruz. Avukatların çoklu baro düzenlemesinden çok bu konuda bir düzenlemeye ihtiyacı var. Bizim yaşam ve savunma hakkımız sürekli ihlal ediliyor. Öldürülüyoruz ancak şimdi bile dinlemiyorlar. Önce savunmayı güçlendirmek zorundalar. Savunmasız yargı olmaz.”

Yargı makamlarının eşit davranmadığına vurgu yapan Bektaş Şarklı da Yeşilboğaz’a benzer şekilde konuştu. Şarklı, “Bir hâkim veya savcıya aynı davranış yapıldığı zaman tutuklanamaya sevk ediliyor. Ama avukata daha ağır bir saldırı olduğunda tutuklama kararı verilmiyor. Yargı camiası avukatları görmezden geliyor” diye konuştu.

Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Deniz Özbilgin de Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) öldürülen, saldırıya uğrayan veya tehdit edilen avukatlara ilişkin bir istatistik tutmadığını söyledi. Bu nedenle saldırıya uğrayan avukatların sayısını tam olarak bilmediklerini aktaran Özbilgin, “Türkiye’de en çok şiddete uğrayan 3 meslek grubu; hekim, avukat ve öğretmenler. Bu da bu hizmetlerin neoliberal politikalar kapsamında alınıp satılabilir olmasından kaynaklanıyor. Bir müşteri ilişkisi kuruluyor. Müşteri memnuniyetsizliği saldırıya dönüşüyor. Avukatlar halkın ve hakkın dilidir. Avukata saldırı doğrudan hakkı savunan kişiye saldırıdır.”

ARALIK 2018- ARALIK 2020 ARASINDAKİ SALDIRILAR

barolar-boykotta-854236-1.

ERSİN ARSLAN İLK ÖLDÜRÜLEN AVUKAT DEĞİL

Av. Mehmet Nezir Okur, Siirt'te 2 Kasım 2015'te uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’da 8 Kasım 2015’te silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Av. İsmail Akkaya, Antep’te 2014’de eski müvekkili tarafından öldürüldü.

Av. Elan Özgür, Düzce’de 2002’de adliye binası önünde müvekkili tarafından öldürüldü.

Av. Kudbettin Kaya, İstanbul'da 21 Ekim 2017’de bir restoranda kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti.

Av. Hüseyin Yama, İstanbul’da 8 Temmuz 2019’da öldürüldü.

Av. İbrahim Ergin, Aksaray’da 29 Nisan 2019’da müvekkilinin boşandığı erkek tarafından öldürüldü.