AKP’nin çoklu baro teklifini protesto eden barolar ‘Savunma Mitingi’ gerçekleştirdi. Çağlayan Adliyesi’nin yanı sıra ülkenin dört bir yanında bir araya gelen on binlerce avukat, “Eğilmeyiz, biat etmeyiz. Bedel ödenecekse öderiz” dedi. Barolar, Ankara’da düzenlenecek mitinge de çağrı yaptı

Barolar dört bir yanda savunma için alanlarda: Eğilmeyiz, biat etmeyiz!

POLİTİKA SERVİSİ

İktidarın baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirmesine karşı çıkan barolar, bulundukları illerin adliye binaları önünde ‘Savunma Mitingi’ düzenledi. Ankara’ya gerçekleşen ‘Savunma Yürüyüşü’nün ardından ‘mücadeleye devam’ kararı alan barolar, Türkiye’nin dört bir yanında alanları doldurdu. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde gerçekleşen miting öncesi adliye ve çevresinde güvenlik önlemleri alındı. Mitingin yapılacağı alan, polis tarafından bariyerlerle daraltıldı. Avukatların baskısı sonucu toplanma alanı genişletilse de binlerce avukat miting alanına sığmadı. CHP ile HDP’li milletvekillerin de katıldığı mitinge siyasi partiler, sendika ve meslek odaları temsilcileri de destek verdi. Mitingde sık sık, “Savunma susmadı, susturulamaz, Feyzioğlu istifa, faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

‘Barolar boyun eğmeyecek’

Mitingde konuşan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Sizi parçalayacağız dediler. Her görüşten 80 barodaki arkadaşımız ortak metne imza attık. Bize ‘siz siyaset yapıyorsunuz’ dediler. Hukukçular siyaset konuşmasın istiyorlar. Konuşacağız ” ifadelerini kullandı.

Adaleti sağlayanların avukatlar olduğunu vurgulayan Durakoğlu, “Bize tahammül edeceksin. Avukat olmazsa, onun örgütlü gücü barolar olmazsa, yıkılır İstanbul Sözleşmesi. İşkence yeniden hortlar. Yaşanası bir dünya ararsın kendine. Bunları para için yapmıyoruz. Üç kuruş için gece yarıları sorgulara giriyoruz. Ankara’ya söylüyorum: Barolar susmaz. Bunu bilmeli Ankara” dedi. Düzenlemenin bir FETÖ projesi olduğunun altını çizen Durakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Teklifin geçmemesi için demokratik haklarımızın hepsini kullanacağız. Burada başlayıp burada biten bir şey değil.”

Adana Adliyesi Taş Bina önünde bir araya gelen yüzlerce avukatın Atatürk Parkı’na yürümesine polisler engel oldu. Biber gazı kullanılan müdahalede bazı avukatlar yaralanırken, avukatlar oturma eylemi gerçekleştirdi. Antep'te bir araya gelen avukatlar baro binasından Maarif Meydanı'na yürüdü. "Çoklu Baro demek bölünmedir, bölücülüktür” diyen Antep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Çoklu baro, siyasi iktidara yakın baroları kollamak, yakın olmayanları fişleme projesidir. Yıllardır raflarda duran bu değişiklik, bugün ısrarla yapılmak istenmektedir” ifadelerini kullandı.

4 bir yanda eylem

İzmir Barosu’na bağlı avukatların önceki akşam yapmak istedikleri yürüyüş de polis tarafından engellendi. İktidarın baskısını protesto eden avukatlar, oturma eylemi yaptı. İzmir Barosu Merkez Binası’nda bir araya gelen avukatlar “Savunma susmadı” susmayacak sloganları attı. Öte yandan baroları bölmeye yönelik teklif, Mersin, Denizli, Antalya ve birçok kentte de protesto edildi.

AKP'nin teklifine karşı baro başkanları ortak açıklama yaptı. Barolar adına açıklama yapan Amasya Baro Başkanı Ahmet Melik, hükümete tekliften vazgeçme çağrısında bulunarak, “Barolar siyaset yapıyor, denilerek ortaya konulan kanun teklifi baroları siyasallaştırmaktadır. Asıl barolar şimdi bölünmektedir” dedi. Melik, teklife karşı 3 Temmuz’da Ankara’da “Savunma Mitingi” yapılacağını duyurdu. Hazırlıkların sona erdirilmesini isteyen baro başkanları, “Siyasi iktidara bölme ve parçalama projesinden vazgeçmesi çağrısında bulunuyoruz. Bizler Türkiye’nin baroları olarak 3 Temmuz’da saat 14.00’te Ankara’da yapılacak savunma mitingine davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

***

Feyzioğlu’ndan Erdoğan açıklaması

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Benim Sayın Cumhurbaşkanı ile yakın olmamın nedeni bellidir” dedi. Feyzioğlu, “Ben siyasetçi değilim. Bir partinin temsilcisi değilim. Ben ülkenin Barolar Birliği Başkanıyım ve sorumluluğum da bu birliğin çatısı altındaki avukatların çıkarlarının kollanması adına tavır almaktır” ifadelerini kullandı. İktidarın baro teklifine karşı çıktığını söyleyen Feyzioğlu, “Çoklu sistem mezhepçi, etnikçi, marjinal baroların türemesine yol açacak bir sistemdir” diye konuştu.

***


Samsun Barosu’ndan tepki istifası

Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, hükümetin teklifini protesto etmek amacıyla görevinden istifa etti. Samsun’da bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktıktan sonra açıklama yapan Gürbüz, “Yasa teklifini kabul etmiyoruz. Bizler bu şartlarda ilerleyemeyiz. Artık bu işin sürdürülecek bir tarafı kalmamıştır. Ben an itibariyle Samsun Barosu Başkanlığı görevimden istifa ediyorum. Bunu hem bugünkü şartlara tepki olarak hem de bu 15 gün içerisinde yaşananlardan dolayı istifa ediyorum” dedi.