Türkiye’nin her bölgesinden 18 baro eş zamanlı olarak yaptıkları basın açıklaması ile kamuoyunda “evlilik affı” olarak bilinen cinsel istismara uğrayan çocukların istismar edenle evlenmesi halinde, ceza verilmemesi şeklindeki düzenlemeye karşı çıktılar. İzmir Barosu’nda ortak basın açıklaması yapan barolar, açıklamanın ardından okunan metni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne faksladılar. İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Perihan Çağrışım Kayadelen […]

Barolar: Evlilik çözüm olarak dayatılamaz

Türkiye’nin her bölgesinden 18 baro eş zamanlı olarak yaptıkları basın açıklaması ile kamuoyunda “evlilik affı” olarak bilinen cinsel istismara uğrayan çocukların istismar edenle evlenmesi halinde, ceza verilmemesi şeklindeki düzenlemeye karşı çıktılar.

İzmir Barosu’nda ortak basın açıklaması yapan barolar, açıklamanın ardından okunan metni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne faksladılar.

İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Perihan Çağrışım Kayadelen tarafından okunan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Çocukların çocukluklarını yaşayamadıkları, sağlıklı maddi ve manevi gelişimlerini gözetmeyen, eğitim hayatlarını ve geleceklerini koruyamayan hiçbir çözüm hukuki ve vicdani değildir. Bu hususta, çocukların üstün yararının gözetildiği, çocuklara ve ailelerine yönelik her tür rehberlik hizmetinin aktif hale getirildiği tedbirler, yasal düzenlemelerle hayata geçirilmelidir. Akran çocuklar arasında vuku bulmuş ilişkilerde bile olsa evlilik bir çözüm olarak dayatılamaz.

Barolar olarak, çocuğa ve kadına yönelik şiddeti körükleyen, çocuk istismarı suçunu meşru hale getiren evlilik affı gibi hukuk dışı uygulamalara ilişkin söylemlerin ülke gündeminden derhal kaldırılması, bu hususta sorumlu bir hukuk politikası izlenmesi gereğini önemle vurguluyoruz. Bununla birlikte çocuk ve ülke yararına bir düzenleme yapabilmek üzere disiplinler arası bir tartışma ortamı sağlamak için gerekli organizasyona hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.”