Yandaş barolara Hazine’den kaynak aktarılmasına imkân veren düzenlemeye karşı çıkan Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, “2 No’lu barolara ödenek aktarılması Anayasa’ya aykırıdır” dedi.

Baroları böldüler sıra bütçede

Hüseyin Şimşek

AKP Milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan ve İstanbul ile Ankara’daki 2 No’lu barolara Hazine’den kaynak aktarılmasına olanak sağlayan düzenlemeye hukukçular tepki gösterdi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetimi ve TBMM Adalet Komisyonu’nun muhalefet partili üyeleri, kanun teklifinin Anayasa’ya aykırı olduğunu bildirdi.


AKP’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu ve Avukatlık Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinin yasalaşması durumunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından barolara aktarılmak üzere TBB’ye ödenen kaynaklar, iki baro bulunan kentlerde ikiye bölünecek. Tek baronun alması gereken tutarın en az üçte biri ikinci baroya aktarılacak.

Düzenlemenin Anayasa’da yer alan “eşitlik” ilkesine aykırı olduğunu ifade eden TBB Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, kanun teklifinin geri çekilmesini istedi. Avukatları yakından ilgilendiren bir konuda baroların görüşü bile alınmadan kanun teklifi hazırlamanın hatalı bir uygulama olduğunu bildiren Suiçmez, “Teklif başından sonuna sakıncalı hükümlerle dolu. 2 No’lu barolara tanınmak istenen ayrıcalık nedeniyle diğer barolar büyük mağduriyet yaşayacak. Aynı avukat sayısına sahip olan Anadolu barolarına verilen ödenekle 2 No’lu barolara verilecek ödenekler arasında büyük bir eşitsizlik ortaya çıkacak. Anadolu baroları çok daha az tutarlarda ödenek alırken 2 No’lu barolar ise büyük kaynaklara sahip olacak. Bu barolara karşı olan ilgisizliği tersine çevirmek istiyorlar” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi, CHP Milletvekili Süleyman Bülbül de kanun teklifine karşı çıktı. Teklifin baroları bölme operasyonunun devamı niteliğinde olduğunu kaydeden Bülbül, “Avukatlar Günü’nde böyle bir kanun teklifinin Meclis’e gönderilmesi üzücü. Güçlü savunma da güçlü hukuk devleti demektir. Düzenleme, İstanbul ve Ankara’daki ikinci barolara devlet kaynaklarının aktarılması operasyonudur. Ankara’daki ve İstanbul’daki ikinci baroların üye sayısı, birçok müdahale sonucu yasal sınıra ancak gelebilmişti. Yandaş baroları güçlendirmeye çalışıyorlar. Düzenleme asla kabul edilemez” diye konuştu.

TOPLUMSAL SİYASİ MÜHENDİSLİK ÇALIŞMASI

TBMM Adalet Komisyonu’nun İYİ Partili üyesi Feridun Bahşi ise kanun teklifini, “AKP’nin siyasi ve toplumsal mühendislik çalışmasının bir devamı” olarak değerlendirdi. İktidarın yandaşları lehine teklifleri son dönemde sık sık TBMM gündemine taşıdığını söyleyen Bahşi, şöyle konuştu: “Üye sayıları yeterli seviyeye ulaşmayan baroları, halkın vergilerini aktararak ayakta tutmaya çalışacaklar. Bu oyuna karşı mücadelemiz sürecek.”