Hükümetin baroların yapısını değiştirmeye yönelik kanun teklifi bugün Meclis’e sunulacak. Düzenlemeye itiraz eden barolar, bugün İstanbul, Mersin ve Antep’te Savunma Mitingi gerçekleştirecek. Baro başkanları düzenlemede ısrar edilirse merkezi miting yapacaklarını açıkladı

Baroları bölecek düzenleme Meclis’te: Avukatlardan ‘Savunma Mitingi’

Politika Servisi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, baroların yapısını değiştirmeye yönelik kanun teklifini bugün TBMM’ye sunacaklarını ifade etti. Ankara’ya gerçekleştirdikleri ‘Savunma Yürüyüşü’nün ardından mücadeleye devam kararı alan barolar ise birçok ilde eylem başlattı. İzmir ve Antalya baroları dün baro binaları önünde toplandı. Yürüyüşüne izin verilmeyen Antalya Barosu’na bağlı avukatlar, alkışlarla ‘savunma susmadı, susmayacak’ sloganı attı. İstanbul, Mersin ve Antep baroları da bugün 12.30’da adliye binaları önünde ‘Adalet Mitingi’ gerçekleştirecek. Süreci BirGün’e değerlendiren Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, taslak geri çekilmediği takdirde merkezi bir miting hazırlığında olduklarını aktardı.

DEMOKRATİK HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ

“Baro başkanlarımızla müzakere sürecine devam ediyoruz” diyen Hatay Barosu Başkanı Dönmez, “Elbette bu miting için pandemi durumu da gözetiliyor. Biz, ‘bu taslağın geri çekilmesini istiyoruz’ ve çoklu baronun bir faydası olmayacağını dile getiriyoruz. Herkesin mücadelesi bu yasa taslağının TBMM’ye gelmemesi için. Taslak TBMM’ye gelirse de demokratik haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.


FEYZİOĞLU AÇIKLAMAYA İMZA ATMADI

Öte yandan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Ankara'ya yürüyen avukatların kent girişinde engellenerek 27 saat bekletilmesini kınadı. Yapılan açıklamada yürüyüşün hukuka aykırı şekilde engellendiğine dikkat çekilerek, “Baro başkanlarımızın yanındayız” mesajı verildi. TBB Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun imza atmadı.

***

78 barodan ortak ilan

78 baro başkanlığı, gazetelere ilan vererek yurttaşlardan düzenlemeye karşı destek istedi.

Elazığ ve Erzincan barolarının yer almadığı ilanda yer alan açıklamada “Baroların yapılarının değiştirilmesi adı altında parçalanma, nitelisizleştirme ve susturulma tehdine karşı bir tepki ama aslında bu tehdidin vatandaşın sesinin kesilmesi, temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması karşısında savunmasız bırakılması anlamına gelmesinedir. Baroların bölünmesi, parçalanması, bağımsız savunma yerine siyasete ya da başka ortaklaşmalara dayalı, sesi kısık, cübbesi düğmeli topluluklar yaratacaktır” denildi. Öte yandan Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, Hürriyet Gazetesi’nin baroların ilanını yayımlamadığını duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağkan, “Bunu da kenara not alalım. Hürriyet gazetesi bu ilanı dahi yayınlayamayarak tarihteki yerini aldı. Basın özgürlüğünde geldiğimiz nokta” dedi.

***

Kaftancıoğlu’ndan destek çağrısı

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde gerçekleşecek ‘Savunma Mitingi’ne destek çağrısı yaparak “İstanbul’daki partili bütün avukatlarımızı eksiksiz Savunma Mitingi’ne destek vermeye davet ediyorum” dedi.