Baroları bölmeyi hedefleyen çoklu baro sistemi Meclis'te görüşülmeye başlanmadan, Ankara’da baro ismi için patent başvurusu yapıldı

Baroları bölmeyi amaçlayan teklif Meclis'ten geçmeden baro ismi başvurusu yapıldı ancak bu isim kullanılamayacak

HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebiyle AKP ve MHP’li milletvekillerinin sunduğu ve baroları bölmeyi ve etkisizleştirmeyi hedefleyen çoklu baro sistemi Meclis Komisyonu’ndan geçmiş ancak henüz Genel Kurul’da görüşülmeye başlanmamıştı.

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye dahi başlanmamış olan sistem sanki hayata geçmiş gibi, Başkent Ankara Barosu’nu bölmek için ilk adım atıldı.

Türk Patent ve Marka Kurumu’nda, Ankara Hak ve Adalet Barosu ismi için bir başvuru yapıldığı görüldü.

Yapılan bu başvuruya CHP’li vekil Alpay Antmen’den tepki geldi. Antmen, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, “Türkiye, çoklu Baro teklifi Genel Kurulda geçmeden bölünmeye başladı. Daha şimdiden Başkent Ankara Barosu'nu bölmek için baro isim başvurusu yapıldı. Türkiye'nin başkentinde bile yargı ve hukuk parçalanmaya başladı! Uyuma Türkiyem!” diyerek, yapılan bu hamleyi eleştirdi.

TEKLİF KABUL EDİLİRSE, YENİ AÇILACAK BAROLAR İSİM ALMAK YERİNE NUMARALANDIRILACAK

Çoklu baro için Meclis’e sunulan kanun teklifine göre, yeni kurulacak olan barolar isim almak yerine kurulacağı ildeki tüzel kişilik kazanma tarihine göre numaralandırılacak.

Kanun teklifinde konuyla ilgili yer alan ibare şöyle:

“Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde Türkiye Barolar Birliği, tüzel kişilik kazanma tarihini esas almak ve birden başlamak suretiyle baroları o ilin adıyla numaralandırır.”

Yani her ne kadar Ankara’da kurulacak olan yeni bir baro ismi için patent başvurusu yapılmış olsa da, teklifin mecliste kabul edilmesi halinde yeni kurulacak olan baro bu ismi alamayacak.

barolari-bolmeyi-amaclayan-teklif-meclis-ten-gecmeden-baro-ismi-basvurusu-yapildi-753572-1.