İktidarın baroların bölünmesine yönelik hazırladığı kanun teklifine muhalefetten tepki geldi. CHP'li Bülent Tezcan, "Adliye koridorlarını Menzilcilere, Hak Yolculara tahsis ettiniz. Baroları da 'Menzilcilerin, Hak Yolcuların, filanca etnik kökenin, filanca cemaatin, filanca ideolojinin barosu' diye bölme peşindesiniz" dedi. HDP'li Meral Danış Beştaş ise, "Bize çoğulculuk hikayesi anlatmasınlar" diye konuştu

Baroların bölünmesi teklifine muhalefetten tepki: 'Demokrasiyi ayaklar altına almaya hakkınız yok'

TBMM Genel Kurulu'nda iktidarın baroların bölünmesine yönelik hazırladığı kanun teklifine muhalefetten tepki geldi. CHP'li Özgür Özel, "Meclis'te oturup da ele geçirdiğiniz yasama çoğunluğuyla kötü işler yapmaya, demokrasiyi ayaklar altına almaya hakkınız yok" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin ikinci bölümünde yer alan maddelerinin görüşmeleri sırasında, AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan barolara ilişkin kanun teklifine yönelik tartışma yaşandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, barolara ilişkin kanun teklifinin "sarayın talimatıyla" TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu söyledi.

İktidarın savunma mesleğini yok etmeye, baroları güçsüzleştirmeye ve köle durumuna sokmaya yönelik bir kanun teklifi hazırladığını belirten Tezcan, "Adliye koridorlarını Menzilcilere, Hak Yolculara tahsis ettiniz. Baroları da 'Menzilcilerin, Hak Yolcuların, filanca etnik kökenin, filanca cemaatin, filanca ideolojinin barosu' diye bölme peşindesiniz. Yazıktır bu yargı sistemine yaptığınız kötülükler" diye konuştu.

Söz konusu teklifin, 2013 yılında FETÖ projesi olduğunu belirten Tezcan, iktidara "FETÖ'nün yarım bıraktığı işleri ikmal etme peşinde misiniz?" sorusunu yöneltti.

Tezcan, iktidarı barolara ilişkin kanun teklifinden vazgeçmeye çağırarak, "Daha önce 'Allah da millet de bizi affetsin. Hata yapmışız' deme hakkınızı tükettiniz. Hiç olmazsa şu saatten sonra yargı camiasına, savunma mesleğine, adalet duygusuna kötülük yapmaktan ve tahrip etmekten vazgeçin" ifadelerini kullandı.

barolarin-bolunmesi-teklifi-meclis-te-gorusuluyor-muhalefetten-tepki-751116-1.

AKP'Lİ TURAN: DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR

AKP Grup Başkanvekili Turan, CHP'li Tezcan'ın sözlerine yerinden cevap verdi.

Tezcan'ın sözünü ettiği "sarayın" milletin evi olduğunu savunan Turan, "Saraydaki kişi dediği de milletin çok büyük oy oranlarıyla yaklaşık yirmi yıldan beri hep destek verdiği bizim Cumhurbaşkanımız. Dolayısıyla bizim o ifadeyle 'saraydakiyle' istişare etmemiz, toplantı yapmamız çok doğal" diye konuştu.

Barolara ilişkin kanun teklifinin "FETÖ projesi" olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirten Turan, teklif hazırlanırken vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alındığını anlattı.

Turan, düzenlemeyle mevcut baroların yerini koruduğunu, belli sayıda avukatın tekrar bir baro kurulabilmesine imkan tanındığını söyleyerek "İsteyene tekrar bir baro hakkı vermek, hem örgütlenme özgürlüğünün hem fikir özgürlüğünün bir gereğidir. Bunun dünyada örnekleri var" değerlendirmesinde bulundu.

barolarin-bolunmesi-teklifi-meclis-te-gorusuluyor-muhalefetten-tepki-751117-1.

CHP'Lİ ÖZEL: DEMOKRASİYİ AYAKLAR ALTINA ALMAYA HAKKINIZ YOK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yerinden söz alarak kanun teklifiyle Türkiye Barolar Birliğine (TBB) 181 avukat bulunan Rize'nin 4 delege, 9 bin 612 avukatın bulunduğu İzmir'in ise 5 delege gönderecek olmasını eleştirdi. Özel, "Meclis'te oturup da ele geçirdiğiniz yasama çoğunluğuyla kötü işler yapmaya, demokrasiyi ayaklar altına almaya hakkınız yok. Utanırsınız! Gelecek dönemlere bunu bırakırsınız. Bir gün çıkarlar, bu tabloyu böyle alnınıza yapıştırırlar sizin" dedi.

AKP'li Turan, TBB'nin "başkanların birliği" olduğuna işaret ederek, "Özgür Bey'in eleştirisini ciddiye alarak bu hassasiyeti önemli diyorum. O yüzden 5 bin avukatın olduğu yerde ilave bir baro imkanı varsa aynı şekilde delege imkanı da olsun. Dolayısıyla İstanbul, Ankara, İzmir tarzı yerlerde her beş binde 1 ilave delege vererek zaten nüfusa ilişkin bir delegasyon yapılanmasını da kısmen sağlamış oluyoruz." şeklinde konuştu.

Kanun teklifinin komisyonda görüşüleceğini anımsatan Turan, bu aşamada getirilen teklifleri değerlendireceklerini belirtti.

barolarin-bolunmesi-teklifi-meclis-te-gorusuluyor-muhalefetten-tepki-751118-1.

HDP'Lİ BEŞTAŞ: BİZE ÇOĞULCULUK HİKAYESİ ANLATMASINLAR

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP'li Turan'ın sözlerini eleştirerek, baro başkanlarının söz konusu kanun teklifine karşı olduklarını ilan ettiklerini söyledi.

İktidarı eleştiren Beştaş, "Bize çoğulculuk hikayesi anlatmasınlar. 'Savunmayı ele geçiremedim, hukuksuzluğumu teşhir ediyor. Kadın cinayetlerinde verdiğim cezasızlık kararlarına karşı tepki veriyorlar. İşkenceyi aklamama izin vermiyorlar. AİHM'e gidiyorlar. İnsan haklarını savunuyorlar, ben bunu engellemek istiyorum' diyorlar. Bunun meali budur" ifadelerini kullandı.

Öte yandan AKP'li Turan, HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy'un da dile getirdiği "partisinin bir yöneticisine Diyarbakır'da işkence yapıldığı" iddiasının araştırılacağını bildirdi.

barolarin-bolunmesi-teklifi-meclis-te-gorusuluyor-muhalefetten-tepki-751119-1.