Genel Kurul düzenlemek isteyen barolar yurdun dört bir yanında polis engeliyle karşılaştı. İstanbul’dan Diyarbakır’a, Ankara’dan Urfa’ya dek Genel Kurul’larına sahip çıkan barolar, “Hukuk ve yasa tanımaz müdahaleye karşı mücadeleye devam edeceğiz” mesajı verdi.

Baroların Genel Kurul’una polis engeli: ‘Mücadelemiz sürecek’

Haber Merkezi

Baroların dün gerçekleşmesi planlanan genel kurullarını 1 Aralık’a kadar erteleyen İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye tepkiler sürerken, avukatlar yurdun dört bir yanında genel kurullarına sahip çıktı. İstanbul’da yüzlerce avukat Genel Kurul’un yapılacağı Haliç Kongre Merkezi’ne yürüdü.

Polisin Merkez’e girmesini engellediği avukatlar, “Mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Avukatları çembere alan çevik kuvvette görevli bir polisin avukatlara küfür ettiği anlar kameralara yansıdı. Genel kurullarını yapmak isteyen Diyarbakır Barosu avukatları da polis tarafından engellenirken, Antalya Barosu ise tutanak tuttu.

İstanbul’da Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi’nin de aralarında olduğu 13 hukuk kurumundan avukatlar, eski Beyoğlu Adliyesi’nden İstanbul Barosu’nun Genel Kurul’unun yapılması planlanan Haliç Kongre Merkezi’ne yürüdü. Polis, genel kurullarına sahip çıkmak isteyen avukatlara engel oldu. Yüzlerce avukatın katıldığı yürüyüşün ardından Haliç Kongre Merkezi’nin önünde yapılan açıklamada, “Barolara, avukatlara ve savunmaya yönelik nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü darbeci, hukuk ve yasa tanımaz müdahaleye karşı mücadeleye devam edeceğiz” denildi.

Hukuk ve yasa tanımıyorlar

‘Bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden’ avukatlar olarak baroların genel kurullarının hukuk ve yasa tanımaz bir yönetim anlayışıyla engellendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Baro genel kurullarını erteleme ve iptal kararları; baroların ve avukatın bağımsızlığının yok edilerek; esasta savunma hakkının ve yürütmenin yargı eliyle denetlenmesinin ayakta kalan dayanaklarının çökertilmesi girişimidir. Böylece kuvvetler ayrılığı ilkesinin tüm kırıntılarının yok edilerek, hukuk ile sınırlanmamış bir keyfilik rejiminin önündeki tüm engeller ortadan kaldırılmak istenmektedir” ifadeleri kaydedildi.

Erteleme kararına tepki gösteren Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan da açıklama yaptı. Sağkan, “Ankara’daki 18 bin 600 avukatın seçme ve seçilme hakkı gasp edildi” dedi. Başkanlığa aday olan Bülent Teoman Özkan ise “Barolar Birliği’nin başkanı olan kişi bu politikanın mimarıdır” ifadelerini kullandı.

Antalya Barosu’ndan tutanak

Baro Genel Kurulunu yapmak isteyen Antalya Barosu, engellemeye karşı tutanak tuttu. Nazım Hikmet Kültür Merkezi 1 No’lu Fuar Alanı’nda yapılmak istenen genel kurula ilişkin tutanakta, “Hukuki ve yasal süreç ilerlerken İçişleri Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu, il umumi hıfzısıhha kurulları ve ilçe seçim kurullarının organize hukuksuzluklarıyla, Anayasa, Avukatlık Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümleri çiğnenerek ertelenmiştir” ifadeleri yer aldı.

Polis salonun kapısını kapattı

Diyarbakır’da polis Genel Kurul toplantısının yapılacağı binanın kapısını kapatarak avukatların salona girmesini engelledi. Polisin kapıyı açmaması üzerine avukatlar binanın önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından avukatlar Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonuna kadar yürüdü ve burada yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirme toplantısı yaptı.

Aydın Barosu’nun da genel kurul için yaptığı tüm itirazlar reddedilirken, İdare Mahkemesi’ne açılan iptal davasından da henüz bir sonuç alınamadı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü Aydın Barosu’na tahsis edilen salonu iptal ettiğini duyurdu. Duruma tepki gösteren baro yönetimi, hukuka darbe vuruluyor dedi.

***

Rektörden de imza almışlar

Cumhur İttifakı’nın desteğiyle kurulmak istenen Ankara 2 Nolu Baro için kamu avukatlarına baskı yapılmasına tepki gösteren CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, hukukçu akademisyenlerin de markaja alındığını, rektöre dahi imza attırıldığını açıkladı.

Ankara’nın 4 adliyesinde yeni baro stantları kurulduğunu anlatan Tanal, “Avukatlar siyasi baskılara boyun eğmesin. AKP ve MHP’nin arası açıldığında yeni barolar da ikiye bölünecektir, dağılacaktır” dedi. Cumhur İttifakı’nın yeni baroların kuruluşu için seferber olduğunu vurgulayan Tanal, “Güç bela İstanbul 2 Nolu Baro’yu kurdular. Şimdi Ankara’ya odaklandılar. Sadece kamu avukatlarıyla yetinmiyorlar. Hukukçu akademisyenleri de yakın markaja aldılar. Ankara’daki yeni baroya başvuranlar arasında rektörler bile var” diye konuştu.

***

Hukuksuzluğa boyun eğmeyeceğiz

Çağdaş Avukatlar Grubu’nun (ÇAG) İstanbul Barosu Başkan Adayı Ata Yazıcıoğlu: Akıldışı gerekçelerle yapılan bir engelleme ile karşı karşıyayız. Çağlayan Adliyesine günde yaklaşık 50 bin kişi giriyor fakat Haliç kenarında yapılacak olan genel kurulun erteleniyor. Bu da keyfi bir engelleme olduğunun göstergesi. Çoklu baroların kurulması için zaman kazanmak istiyorlar. Ancak bu avukatların seçme ve seçilme hakkına yapılan bir gasp.

Pandemi bahaneleriyle çıkarılan bu genelgeler hukuksuzlaşma sürecinin bir parçası. Biz bu yüzden bugün oraya seçme ve seçilme hakkımızı savunmak için gittik. Ama bir barikatla karşılaştık. Kongre merkezine alınmadık. Biz de daha sonra gerekli açıklamalarımızı yaptık. Baro Başkanımız Durakoğlu, daha genelge kendisine tebliğ edilmeden bu duruma teslim oldu. Genel kurul iptal edildi açıklamasını yaptığında daha kendisine gelen bir tebliğ dahi yoktu. Hukuksuzluğu protesto etmeye devam edeceğiz.