Yargıtay’ın Saray’da düzenlenecek adli yıl açılış davetini boykot eden baro sayısı 41’e yükseldi. Baroların sıradaki adımı ise merak konusu. BirGün’e konuşan Ankara Baro Başkanı Sağkan, “Alternatif değil olması gereken, doğru bir adli yıl açılışının formüllerini diğer baro başkanlarımızla birlikte arıyoruz” dedi.

Baroların Saray boykotu çığ gibi büyüyor: Alternatif değil ‘yerinde’ açılış

EKİN AKYAZ

Baroların saray boykotu çığ gibi büyüyor. Türkiye’deki avukatların yüzde 87’sini yani 101 bin 486 avukatı temsil eden 41 baro Cumhurbaşkanlığı’ndaki adli yıl açılışına gitmezken yalnızca 817 avukatı temsil eden Elazığ, Çorum ve Rize baroları açılışa katılacaklarını duyurdu. Türkiye Barolar Birliği ve Başkanı Metin Feyzioğlu’nun katılacak olmasına tepkiler ise sürüyor.

Saray’ın davetini reddeden barolardan biri de Ankara Barosu. BirGün’e konuşan Başkan Erinç Sağkan en büyük endişelerinin yargı bağımsızlığı korumak olduğunu ifade etti. Sağkan “Yürütme erkinin ev sahipliğinde ve yürütmenin hiyerarşisinde bir adli yıl açılışının kuvvetler ayrılığı ilkesine ve yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığına ciddi anlamda zarar vereceğini düşünüyoruz. Yargıya güvenin sağlanabilmesi için yargının bağımsız olması kadar bağımsız görünmesi de gerekiyor. Bu anlamada evrensel hukuk prensiplerinin Zarar görmemesi açışından Yargıtay’ın yürütme erkinin prensipleri içerisinde bir ev sahipliğinde değil de başka bir salonda bunu yapması gerekiyor” dedi.

BAĞIMSIZLIĞA YAPILAN EN BÜYÜK KÖTÜLÜK

Sağkan, “Saray adı altında yürütme erkinin gücünün ve ihtişamının etkilendiği bir yapının içerisinde tamamen o hiyerarşinin altında o görüntüyü vermek yargı sistemimize yapacağımız en büyük kötülüktür” diye konuştu. Sağkan avukatlardan ziyade hakim ve savcıların böyle bir açılışı reddetmeleri gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hakim ve savcıların katılmaması gerekir böyle bir adli yıl açılışına ama yapılan yazışmalardan anladığımız kadarıyla, ciddi anlamda da yardı tetkik hakimlerinin ve Cumhuriyet savcılarının katılımının zorunlu olduğunu anlıyoruz. Bu bile bağımsızlıktan bahsetmenin mümkün olmadığının ispatı”

SAVUNMA MAKAMINA CİDDİ ZARAR VERİYOR

TBB’nin ve Feyzioğlu’nun katılımına ilişkin de değerlendirmelerde bulunana Sağkan “bizim açımızdan doğru bir tutum değil. 2016- 2017 adli yıl açılışında yine TBB Başkanı’nın yine söz hakkı vardı. Ama sarayda yapıldığı için katılmayacağı söylenmişti. Şimdi neden böyle bir karar verildiğini anlamak mümkün değil. Bu kararın savunma makamının görüntüsüne zarar vereceği kanaatindeyiz” dedi.

ASIL SARAYINKİ KORSAN AÇILIŞ

Sağkan Baroların adli yıl açılışı için kendi takvimleri üzerine çalıştıklarını ifade ederek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Alternatif değil. Olması gereken yerinde, doğru bir adli yıl açılışının formüllerini arıyoruz diğer baro başkanlarımızla birlikte”

BAŞKA PROTESTOLAR GERÇEKLEŞEBİLİR

Boykotlarla ilgili olarak Bloomberg’e konuşan İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu ise “Güçler ayrılığı ilkesi yok edildi. Yargıtay’ın törenin gerçekleşeceği mekanın seçimi onların bu konuda ne tarafta olduğunu gösteriyor. Eğer Erdoğan ve Yargıtay mesajı almazsa başka protestolar da gerçekleşebilir” ifadelerini kullandı.

BAĞIMSIZLIK İSTEYENLERE ‘TUZU KURU’ DEDİ

41 Baronun itirazına karşın Saraya gidecek Feyzioğlu ise dün yaptığı açıklamada “Türkiye’nin normalleşmesi sürecinde Yargıtay Başkanlığımız önemli bir adım attı, bize elini uzattı. Biz de elimizi uzattık. Tuzu kuru olanların ne dediği çok önemli değil. Adli yıl açılışının çok önemli bir diyalog zemini olduğunu biliyoruz” dedi.