Hükümet, baroların seçim sistemi yapısını değiştirmeye hazırlanırken, olağanüstü toplanan TBB Yönetim Kurulu, ‘Çoklu baroya, barolara kayıt zorunluluğunun kaldırılmasına, Avukatlık Kanunu’nda değişiklikler yapılmasına’ karşı olduklarını belirtti

‘Baroların yapısı değiştirilemez’

Avukatlık Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklere ilişkin olağanüstü toplanan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu, seçim sisteminin değiştirilmesine karşı olduklarını vurguladı. Video konferans yöntemiyle gerçekleşen toplantı sonrasında açıklama yapan kurul, çoklu baroya, barolara kayıt zorunluluğunun kaldırılmasına, Avukatlık Kanunu'nun 76. ve 95. maddelerinin değiştirilmesine, baro seçimlerinde nispi temsil sisteminin getirilmesine ve delege yapısının değiştirilmesine karşı olunduğunu bildirdi.

80 BARODAN FİKİR ALINDI

Açıklamada, 8 Mayıs'ta yapılan TBB Yönetim Kurulu toplantısında, Avukatlık Kanunu'nda yapılması düşünülen değişiklikler hakkında kurumsal görüşlerini almak için 80 baroya ayrı ayrı yazı yazılmasına karar verildiği belirtildi. Yönetim Kurulu’nun, baroların yaptığı kamuoyu açıklamalarıyla gönderdikleri cevabi yazıları da dikkate alarak yaptığı müzakereler sonucunda hazırlanan açıklamanın kamuoyuyla paylaşılmasına ve yetkili makamlara yazılı olarak duyurulmasına karar verdiği bildirildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bizler; çoklu baroya, barolara kayıt zorunluluğunun kaldırılmasına, Avukatlık Kanunu'nun 76. ve 95. maddelerinin değiştirilmesine, baro seçimlerinde nispi temsil sisteminin getirilmesine ve delege yapısının değiştirilmesine karşıyız. (TBB Başkanı’nın delege yapısı ve nispi temsil sisteminin ayrıntılı tartışılması ve böylece ortak akıl oluşturulması gerektiği düşüncesiyle bu kısma karşı oyu vardır) TBB Yönetim Kurulu olarak meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.”