Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında hayatını kaybedenlerin sayısı 41'e ulaştı. Maden faciası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı, olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi.

Bartın'da maden ocağında patlama: Can kaybı 41'e yükseldi

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün (14 Ekim) akşam saatlerinde grizu patlaması meydana geldi. Bartın Valiliği'nin açıklamasına göre, patlama saat 18.15 sıralarında -300 kotunda yaşandı. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamada yaşamını yitirenlerin sayısının 41'e yükseldiğini bildirdi.

Maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da soruşturma başlatıldı, olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ilk açıklamasında, “Arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre grizu patlaması olduğu şeklinde" ifadesini kullanmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gece saatlerinde yaptığı ilk açıklamada, madende 110 işçinin çalıştığını, 49 işçinin ise riskli bölgede kaldığını kaydetti. Soylu, sabaha karşı 06.00'da yaptığı açıklamada yaşamını yitiren işçi sayısının 26'ya yükseldiğini, 58 işçinin kurtarıldığını, 15 işçinin maden ocağında olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından sabah saat 06.38'de yapılan son açıklamaya göre, hayatını kaybedenlerin sayısı 28'e ulaşmıştı. Saat 11.46'da Bakan Soylu tarafından yapılan son açıklamada can kaybının 40'a ulaştığı kaydedildi. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise saat 15.00 sıralarında yaptığı açıklamada patlamada yaşamını yitirenlerin sayısının 41'e ulaştığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 20.30'da bir açıklama daha yaparak "6 hastamızın 5'i durumları ciddi. 5'i de solunum cihazına bağlı ve yanık yüzdeleri yüzde 65-85 arası değişmekte" ifadelerini kullandı.

Koca şunları söyledi:

"Bartın'da şu an takip edilen 3 hastamız var. 2 veya 3 gün içerisinde tabucu edebiliriz. Erken saatlerde durumu ciddi olan 6 hastamızı 5'i yanık hastası 1 hastamız zehirlenme nedeniyle hızla uçak ambulansla yanık merkezine getirdik. Değerlendirmelerimizi yaptık. 6 hastamızın 5'inin durumu ciddi, solunum cihazına bağlı. Yanık yüzdeleri yüzde 65-80 arası değişmekte. Bir hastamızın nakli yapıldığında kalbi durduğu ve canlandırdığımız bir hastamızdı. Düne göre iyi ama ciddiyetini koruyor.

İlk 4 günün kritik olduğunu, arkadaşlarımızın hassasiyetler takip ettiklerini söyleyebilirim. Ben ve sayın Cumhurbaşkanımız her hastamızı yakınen takip ediyor. Önümüzdeki 3-4 günün yakın takiple seyirlerini görmemiz gerekecek. Tekrar milletimizin başı sağolsun. Karbonmonoksit zehirlenmesi olan hastamız solunum cihazına bağlı değil. Kendisiyle konuştum ama önümüzdeki günlerde tedaviye cevabıyla görülecek"

HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLER

Soylu, dün gece yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden madencilerin, Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabri Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Güldal Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya ve Rıdvan Acet olduğu bilgisini paylaştı. Yaşamını yitiren diğer işçilerin ismi henüz açıklanmadı.


bartin-da-maden-ocaginda-patlama-can-kaybi-41-a-yukseldi-1075775-1.

14.20 | ERDOĞAN İNCELEMELERDE BULUNDU

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün meydana gelen patlama sonucu 41 işçinin hayatını kaybettiği Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağına geldi.

Burada incelemelerde bulunan Erdoğan, "Şu andaki önceliğimiz yeraltındaki işçilerimize ulaşmaktı ve en son 41'inci işçimize ulaştık. O da rahmetli olmuş. 40 olarak daha önce ilan edilmiş merhumlarımızın sayısı böylece 41 oldu. Hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi.

Erdoğan açıklamasında, "Birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil, biz kader planına inanmış insanlarız. Kader planına da inandığımız için bunun ne dünü, ne bugünü, ne yarını hiçbir zaman ne yapmayacaktır, olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

bartin-da-maden-ocaginda-patlama-can-kaybi-40-a-yukseldi-1075733-1.

12.00 | BAKAN DÖNMEZ: ARAMA ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞTIK

Soylu'nun ardından açıklama yapan Bakan Dönmez de "Arama kurtarma çalışmalarında hemen hemen sona yaklaşmış durumdayız. Bir isim dışında belirsizliğini koruyan başka bir şahsımız yok" açıklamasında bulundu.

Dönmez, şunları söyledi:

"Arama-kurtarma çalışmalarında hemen hemen sona yaklaşmış durumdayız. Bir isim dışında belirsizliğini koruyuan başka bir şahsımız yok. Arama kurtarma çalışmalarını başta Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun ekipleri yaptı. Aslında kendi arkadaşlarını kurtarmak için elinden geleni yaptı. Şu anda aşağıda ekiplerimiz gerekli kontrolleri yapıyorlar. Belirsizliğini koruyan arkadaşımızı da arama çalışmaları da devam ediyor.

Dün akşam yaptığımız açıklamada kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemişitm. Yangın büyük oranda kontrol altına alındı. Sabah arkadaşlarımız gidip o 14 arkadaşımızı da bölgeden çıkardı. Soğutma çalışmaları da devam ediyor. Bu olay buradan -350 metre aşağıda oldu ama bir 2500 metre de uzaktayız. Bu zorluklara rağmen çalışmaya katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Daha 3 hafta önce burada biz, Türk-iş başkanımızla birlikteydik, helalleştik ama arkasını getiremedik."

Maden ocağında arama-kurtarma çalışmaları sürüyor/AAMaden ocağında arama-kurtarma çalışmaları sürüyor/AA

11.46 | SOYLU, CAN KAYBININ 40'A ULAŞTIĞINI BİLDİRDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından sabah saat 11.46'da yapılan son açıklamaya göre, hayatını kaybedenlerin sayısı 40'a ulaştı. Soylu, "110 madencimizden 58'i kurtarıldı. Bir madencimizle ilgili belirsizliğimiz var, şu anda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 11 yaralımız hastanelerde. 6'sı Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde, 3'ü Bartın Devlet Hastanesinde, 2'si özel hastanede. Bir yaralımız taburcu edildi diye konuştu.

Soylu'nun açıklamaları şöyle:

"İsterdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan sizlere bu açıklamayı yapabilelim. Ancak bu saatten itibaren yapılan çalışmalarda yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafından büyük çaba sarf edildi. Mümkün olduğunca doğru ve zamanında bilgilendirmeye çalıştık. Sabah saat 07.30 itibariyle, gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk. Bir kısımda yangın olmasına rağmen kurtarmacılarımız, arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık gösterdi. 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralımız da hastanelerde. 110 madencimizden 58 madencimiz de kimisi kendi imkanlarıyla büyük bir bölümü de arama kurtarma sonucu kurtarılmış oldu.

'1 MADENCİMİZLE İLGİLİ BELİRSİZLİĞİMİZ VAR'

Bir madencimizle ilgili belirsizliğimiz var. çalışmalarımız devam ediyor, o belirsizliğin ortadan kaldırılması için de çalışma devam ediyor. 40 madencimizin de kimliği belirlendi. 26 madencimizin kimliğini açıklamıştık. biraz sonra da yine geri kalan 14 madencimizin kimliğini de kamuoyu ile paylaşacağız. Elbette ki bu olayın başından itibaren başsavcımız bütün yargı mekanizması onlar da sabah kadar hem teşhis hem olayın soruşturulmasıyla ilgili tüm çalışmaları yaptılar, yapmaya devam ediyorlar. Onlara da ayrıca teşekkür etmek isteriz. Bugün dün olay olduğu andan itibaren sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a sürekli olarak bilgi verdik. kendileri de bartın'a intikal edecekler. Tekrar başsağlığı diliyoruz."

Hayatını kaybeden madencilerin cenazeleri ailelerine verilmeye başlandı/AAHayatını kaybeden madencilerin cenazeleri ailelerine verilmeye başlandı/AA

11.37 | ERDOĞAN, BARTIN'A GİDİYOR

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Birazdan Bartın’a doğru yola çıkacak ve tüm çalışmalara yerinde vaziyet edeceğim" dedi Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Bartın’ımızda meydana gelen maden kazası sonrası derhâl başlatılan çalışmalar birçok kuruluşumuzun ve sahadaki bakanlarımızın katılımıyla, aralıksız şekilde sürmektedir. Kaybettiğimiz madenci kardeşlerimizin aileleri, evlatları emanetlerimizdir. Can kayıplarını telafi edemesek de, vefat eden kardeşlerimizi geri getiremesek de en küçük mağduriyete dahi izin vermeyecek, ailelerimize sahip çıkacağız. Adli makamlarımız canımızı, ciğerimizi yakan bu elim hadiseyi tüm boyutlarıyla soruşturacak, en ufak bir ihmali dahi karşılıksız bırakmayacaktır. Ben de birazdan Bartın’a doğru yola çıkacak ve tüm çalışmalara yerinde vaziyet edeceğim."

10.45 | 12 KİŞİ HAKKINDA SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI GEREKÇESİYLE SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Maden faciasına ilişkin sosyal medyada "provokatif paylaşımlarda bulunduğu" gerekçesiyle 12 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

Konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince, kanunların verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyetleri yürütülmektedir. 14.10.2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı bir maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin sosyal medya platformlarında vatandaşlarımızı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik eden ve provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 12 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, adli işlemlere başlanmıştır."


10.22 | "EN ÇOK OCAKTA ÜRETİM YAPANLAR ETKİLENDİ"

Maden ocağındaki patlama sonrası yürütülen arama kurtarma çalışmalarına katılan maden işçileri, yaşadıklarını anlattı.

Patlamanın gerçekleştiği vardiyada çalışan madencilerin mesai arkadaşı Aydın Kalaycı, gazetecilere, bir toz bulutu ve patlamayla her tarafın birbirine karıştığını söyledi. En çok ocakta üretim yapan arkadaşlarının etkilendiğini belirten Kalaycı, "Ben de 2 dakikayla kurtuldum, 2 dakika daha geride olsam ben de gidiyorum. Bizim su torbalarımız var, su torbaları basınçta perde görevi yapıyor, sular aşağı boşalıyor. Perde görevi yaptığı zaman benim olduğum tarafı hiç etkilemedi" diye konuştu.


08.05 | TTK, 'SAYIŞTAY RAPORU' İDDİALARINI YALANLADI

Türkiye Taşkömürü Kurumu, Amasra'da meydana gelen maden ocağı patlamasına ilişkin "Sayıştay raporu" iddialarıyla ilgili, "Ziyaret esnasında Özkarcı, yeraltı ocağımızı da ziyaret etmiştir. Söz konusu ziyaret denetim amaçlı olmayıp, sadece kurumumuza yapılan bir nezaket ziyaretidir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir" açıklamasında bulundu.


06.58 | FAHRETTİN ALTUN: 58 MADENCİ KURTARILDI, 11 İŞÇİNİN TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, saat 06.53'te sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada 28 madencinin hayatını kaybettiğini, kurtarılan 58 madenciden 11'inin tedavilerine devam edildiğini anımsattı.

"Bartın'da meydana gelen maden kazası, tüm yönleriyle incelenmeye devam etmekte, arama kurtarma çalışmaları sürdürülmektedir" ifadelerini kullanan Altun, şu bilgileri paylaştı:

"Maden kazasında maalesef 28 kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Kurtarılan 58 madencimizin 11'inin tedavilerine hastanelerimizde devam edilmektedir. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kazanın hemen sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla olay yerine giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Enerji ve Tabii Kaynaklar ve İçişleri Bakanlarımız, bölgedeki tüm çalışmaları gece boyu yerinden takip etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız ilk andan itibaren süreci bizzat yönetmiş, anlık bilgilendirmeler üzerine gerekli talimatları ilgili kurum ve kişilere bizzat iletmiştir. Diyarbakır programını ileri bir tarihe erteleyen Sayın Cumhurbaşkanımız, bugün Amasra'ya giderek çalışmaları yerinde koordine edecektir. Meydana gelen bu elim kaza ile ilgili yapılan dezenformasyon içerikli paylaşımlara vatandaşlarımızın itibar etmemesi, konu ile ilgili bölgede bulunan bakanlarımızın ve resmî kurumların açıklamalarını dikkate almaları hususunun önemini bir kez daha ifade etmek isterim."


06.38 | KOCA: CAN KAYBI 28'E YÜKSELDİ

06.38'de bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bartın'ın Amasra ilçesinde de Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında meydana gelen patlamada can kaybının 28'e yükseldiğini, 11 yaralının tedavisinin sürdüğünü bildirdi. Dönmez ise 15 işçinin hala maden ocağında olduğu ve aramaların devam ettiği bilgisini verdi.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Bartın'daki patlama sebebiyle can kayıplarımızın sayısı 28'e ulaştı. İstanbul'da 6, Bartın'da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor"


06:48 | BAKAN DÖNMEZ: ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bölgede incelemelerini sürdüren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 06.48'de bölgedeki son duruma ilişkin bilgi verdi.

Dönmez de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra müessesesindeki patlamanın akabinde bir galeride çıkan yangının ve orada oluşan karbonmonoksitin etkisinin ekiplerce azaltılmaya çalışıldığını belirterek "10-11 işçi, yangının devam ettiği bölgede. 4-5 işçimizin de göçüklerin olduğu bölgede olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

bartin-da-maden-ocaginda-patlama-28-kisi-hayatini-kaybetti-15-isciye-henuz-ulasilamadi-1075664-1.

‘EKİPLER KARBONMONOKSİT ETKİSİNİ AZALTMAYA ÇALIŞIYOR’

Madende arama kurtarma yapmanın özel tecrübe gerektirdiğini ifade eden Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diğer arama kurtarma faaliyetlerden oldukça farklı. Gerek TTK gerek kömür işletmeleri bu alanda sadece ülkemizde değil, dünyada hakikaten başarıyla anılan arama kurtarma ekiplerinden birisidir. Ancak bizim ilk değerlendirmelerimiz şunu gösteriyor. Patlama anıyla birlikte oluşan yüksek basınç ve sıcaklıkla arkadaşlarımızın maalesef bir kısmını olay yerinde kaybetmiş olduk. Şu anda 15 arkadaşımız işletmedeki maden ocağında, aramalar hala devam ediyor. Bir galeride patlamanın akabinde oluşan bir yangın söz konusu. Şu anda ekiplerimiz yangın ve orada oluşan karbonmonoksitin etkisini azaltmaya çalışıyorlar."

‘15 İŞÇİNİN NEREDE OLDUKLARINI BİLİYORUZ’

Arama çalışmasına katılan ekiplerin güvenli şekilde faaliyetlerini yürütmesi gerektiğini anlatan Dönmez, "O açıdan biraz daha sabırla beklemek durumundayız. Tüm yetkili arkadaşlarımız aşağıda maden ocağında bu çalışmaları yürütüyor. Şehitlerimize rahmet diliyorum, yakınlarına Allah sabır versin. Yaralılara da acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, bir gazetecinin madende bulunan 15 işçinin yerlerinin tespit edilip edilmediğine ilişkin sorusu üzerine, "15 kişinin nerede olduklarını biliyoruz. Patlamanın olduğu yer aşağı yukarı belli, yerlerini biliyoruz. 10-11 işçi, yangının devam ettiği bölgede. Çok büyük yangın değil. Güvenli şekilde oraya girmek için yangının ve karbonmonoksit gazının bertaraf edilmesi gerekiyor. Bazı bölgelerde kısmı göçükler var. 4-5 işçimizin de göçüklerin olduğu bölgede olduğunu değerlendiriyoruz." cevabını verdi.